Zeven ton aan boete en terugbetaling crimineel geld voor mestverwerker Stassen uit Born
De verspreiding van mest over boerenland. — © Erik van 't Hullenaar
Mestverwerker Stassen Mestrecycling uit Born is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een ton boete voor grootschalige mestfraude. Ook moeten het bedrijf en zijn directeur Arthur S. (46) samen zes ton crimineel verkregen geld terugbetalen.
Daarnaast is directeur S. persoonlijk veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf, 240 uur taakstraf en een boete van drieduizend euro. Ook heeft hij een beroepsverbod van twee jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden cel en een ontneming van 1,5 miljoen euro geëist.
Fraude
S. was één van de hoofdverdachten in een omvangrijke mestfraudezaak waarin negentien verdachten terechtstonden. Vanuit het Utrechtse Bunschoten bracht biogasproducent Van de Groep en Zonen bv het restafval-digestaat – drab die bij de productie van biogas overblijft – bij S. onder. Het biogas wordt gemaakt van dierlijk afval en plantenresten. Juist vanwege de dierlijke resten zou het een gevaar voor de volksgezondheid zijn.
Lees ook: Van fraude verdachte Limburgse mesthandelaar: ‘Alles ging volgens het boekje’
Digestaat
S. en Van de Groep zochten al in 2011 contact met elkaar omdat Van de Groep het digestaat kwijt moest. Het bedrijf van S. hielp Van de Groep uit de brand en verspreidde het digestaat als mest bij verschillende afnemers. Een boer uit Lunteren bekende dat hij digestaat als mest over het land had verspreid. De andere boeren werden vrijgesproken omdat zij niet wisten dat het om digestaat ging.
Volgens de rechtbank heeft S. zich schuldig gemaakt aan het verhandelen van digestaat. Daarbij heeft S. gebruikgemaakt van een vaste werkwijze voor een langere periode en omzeilde hij met behulp van soms valse papieren bewust strenge regelgeving. De rechtbank vindt het kwalijk omdat deze strenge regelgeving juist bedoeld is om schade aan mens, dier en milieu te voorkomen.
Onderzoek
De rechtbank straft lager dan het OM eiste omdat zij minder bewezen acht en omdat het te lang heeft geduurd voordat de zaak op zitting kwam.
De rechtbank sprak S. vrij van het illegaal verhandelen van digestaat naar Duitsland. Volgens justitie sloeg Stassen Mestrecycling digestaat op bij opslagplaatsen in Reuver en Posterholt, om het vervolgens over de grens als varkensgier te verkopen. Maar de rechtbank acht dat niet bewezen. Ondanks vijf jaar diepgaand onderzoek, waarbij justitie alles uit de kast heeft getrokken, heeft het OM het ‘omkatten’ van digestaat tot mest niet kunnen aantonen.
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Omwonenden woedend over crisisnoodopvang in Sittard: ‘Dit wordt ons door de strot geduwd en we kunnen geen kant op’
Sluiting kerk Laanderstraat onvermijdelijk, maar handjevol gelovigen ziet zwembad niet zitten
ABP-topman over nieuw pensioenstelsel: ‘Dat je persoonlijke potje leeg kan raken, is klinkklare onzin’