DNB ziet risico’s door corona, rente, inflatie en technologie

Afbeelding: Evert Elzinga

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat komend jaar veel aandacht besteden aan de risico’s die financiële instellingen liepen door de coronacrisis.

Ook de blijvend lage rente en de hoge inflatie zijn een aandachtspunt, net als technologie. Daarbij kijkt DNB zowel naar de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt als risico’s zoals cyberincidenten en -aanvallen.

De coronacrisis heeft geleid tot meer schulden bij bedrijven. Als de overheidssteun daarbij wegvalt of de maatregelen om corona in te dammen blijven, kan dit leiden tot probleemschulden voor de banken. Die risico’s ziet DNB ook op de huizenmarkt waar „kopers steeds meer risico nemen”.

Lees ook: Dure energie duwt inflatie tot hoogste niveau sinds 1982

DNB is niet de enige toezichthouder die waarschuwt voor mogelijke wanbetaling bij leningen. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde in een blogpost aan dat dit een van de speerpunten wordt in haar toezichtbeleid. Volgens de ECB geven banken momenteel aan meer leningen de classificatie risicovol.

De ECB wil verder inzetten op de zoektocht van banken naar meer winst en de risico’s die ze daarvoor nemen. De banken verdienen namelijk weinig met leningen en zijn door de zeer lage rente geld kwijt als ze dat bij de ECB moeten stallen. De rente is ook voor bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen risicovol, stelt DNB. Zo worden er amper levensverzekeringen verkocht en het is duur om pensioenen op te bouwen. Een deel van de pensioenfondsen heeft volgens de centrale bank nog altijd een zeer kwetsbare positie.

Technologie zorgt er bij banken en verzekeraars voor dat bestaande bedrijfsmodellen onder druk komen te staan. Die moeten dus aantonen daar op in te kunnen spelen. Ook zijn er extra risico’s op fraude, maar ook op afhankelijkheid van bepaalde bedrijven zoals clouddienstverleners.

‘Bank en verzekeraar vaak nog blind voor risico’s vergroening’

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten duurzaamheidsrisico’s beter in kaart brengen en ook maatregelen nemen om die zo veel mogelijk te beperken. Die oproep doet De Nederlandsche Bank (DNB) nadat de toezichthouder in een onderzoek had gemerkt dat de meeste financiële instellingen nog te weinig aandacht geven aan risico’s die ontstaan door de vergroening van de samenleving.

Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het feit dat investeringen veel minder waard worden als bepaalde sectoren minder gewenst zijn of er minder vraag naar producten is. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren met de winning of verkoop van fossiele brandstoffen. Ook kunnen bedrijven die geld geleend hebben last krijgen van de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld omdat de grondstoffen die ze nodig hebben door droogte of overstromingen minder beschikbaar zijn. Tenslotte zijn er ook nog reputatierisico’s voor financiële instellingen die veel geld steken in vervuilende bedrijven.

Uit een enquête onder 127 financiële instellingen bleek dat veel pensioenfondsen, banken en verzekeraars zich wel bewust zijn van de risico’s. Slechts een minderheid neemt die duurzaamheidsrisico’s expliciet mee in hun beleidskeuzes. Bij pensioenfondsen gaat het om iets minder dan een derde, bij verzekeraars om iets minder dan een kwart. Van de banken weegt slechts een op de tien klimaatrisico’s bewust mee.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu