Archeologisch onderzoek ten zuiden voorhaven Maaspark Well

Afbeelding: ING Image

RAAP, het grootste onderzoek- en adviesbureau voor archeologie in Nederland, is in opdracht van de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gestart met archeologisch onderzoek ten zuiden van de bestaande voorhaven van Maaspark Well.

Het onderzoek betreft een zogenaamde karterende en waarderende fase. Dit wil zeggen dat wordt bekeken of er sprake is van archeologische resten, waar ze uit bestaan en hoe oud ze zijn.

Gevarieerd landschap

De eerste resultaten laten alvast een divers landschap zien, met ruggen, vlaktes en geulen. Bijzonder is de aanwezigheid van veen in een voormalige geul die min of meer parallel aan de weg het Leuken loopt. Onderzoek hiernaar biedt mogelijkheden om te bepalen welke vegetatie in het verleden in het gebied heeft gegroeid en zo inzicht te krijgen in hoe het landschap er in de (pre)historie uit zag.

Sporen uit het verre verleden

De hogere delen zijn vanuit archeologisch oogpunt interessant, omdat er een hoge verwachting is van (pre)historische bewoningssporen. De eerste proefsleuven lijken die verwachting te bevestigen. Daarnaast zijn ook voormalige wegen aangetroffen, gekenmerkt door bundels van karrensporen. De komende weken worden nog meer proefsleuven gegraven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Bergen

Gemeenteberichten