BAB-Medical in Sittard verbolgen over ‘ontmaskering’ overheid: ‘Door deal met DSM/VDL kregen wij geen eerlijke kans’

De mondkapjesproductie bij BAB-Medical afgelopen voorjaar. Op de achtergrond de jonge ondernemers Bram van Cleef (rechts) en Bas Janssen (links),   Afbeelding: Annemiek Mommers

Mondmaskermaker BAB-Medical in Sittard vindt zich het slachtoffer van een schimmige deal tussen DSM en VDL met de overheid. „Door handjeklap en achterkamertjespolitiek hebben wij nooit een eerlijke kans gekregen.”

BAB-Medical, geboren uit frustratie. „Omdat wij dachten: we kunnen beter”, blikken Bram van Cleef (32) en Bas Janssen (36) terug. „In een tijd van crisis en schaarste bleek hoe afhankelijk Nederland is geworden van buitenlandse partners wat betreft beschermingsmiddelen. Als drie jonge ondernemers hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en uit eigen middelen een fabriek opgestart voor de productie van hoogwaardige FFP2-maskers. Vooral bedoeld voor de zorg.”

Lees ook: Waarom bestelde ministerie 11,6 miljoen mondkapjes bij DSM, er was toch voorraad genoeg?

Wanneer in mei 2020 het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) – onderdeel van het ministerie van VWS – wordt benaderd, volgt echter een keiharde afwijzing. ‘Mooi initiatief, maar wij ondersteunen geen nieuwe projecten meer.’ Heldere taal. Totdat recent blijkt dat Dutch PPE Solutions, een joint venture van DSM en VDL, elf maanden later alsnog een miljoenenorder in de wacht sleepte.

Geen aanbesteding

Ongeloof en verontwaardiging strijden bij Van Cleef en Janssen om voorrang. „Ondanks een grote voorraad wordt zónder aanbestedingsprocedure voor vele miljoenen euro’s aan mondmaskers besteld door het LCH. Verder krijgt DSM een schadevergoeding van 7,1 miljoen euro na een conflict over de aanschaf van een mondkapjesmachine.”

„Waarom worden multinationals door de overheid gesteund en hebben kleine ondernemers het nakijken? Wij hebben nooit een faire kans gekregen.”

Lees ook: Prinses Margriet brengt bezoek aan mondkapjesfabriek in Sittard en krijgt pallet mee voor het Rode Kruis

Omdat mogelijk sprake is van een oneerlijk speelveld, beraden Bram van Cleef en Bas Janssen zich met een juridisch adviseur op eventuele stappen. „In hoeverre zijn wij benadeeld?” Prestigezaken zijn echter kostbaar, zo laten ze weten. „Bovendien hebben we ieder al 150.000 euro in het bedrijf geïnvesteerd. 4,5 ton in totaal, waarin onze uren niet eens zijn meegerekend.”

Sociale impact

BAB-Medical is na een jaar van voorbereiding, de aankoop van een machine en certificering in maart dit jaar gestart met de productie. Dit gebeurde bij Vidar in Sittard met zo’n vijftig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. „We dachten een redelijke kans te maken met een kwalitatief zeer hoogwaardig Nederlands masker, tegen een eerlijke prijs, gemaakt met een sociale impact en recyclebaar.”

De animo blijkt ondanks lobbywerk van lokale politici en ondernemers ronduit teleurstellend. „We hebben gesproken met en samples gestuurd naar álle ziekenhuizen in het land, zo’n 200 zorginstellingen en vele privéklinieken. Op een paar kleine zorgaanbieders na – zo’n 150.000 maskers in totaal – blijkt iedereen weer doodleuk te bestellen in Azië.”

De machine in Sittard staat sinds augustus stil. Er liggen 700.000 maskers op de plank en er is grondstof voor nog eens 400.000 stuks. „Als we ze niet kunnen verkopen, dan doneren we ze aan Afrika,” aldus Van Cleef en Janssen.

Hoop

Er rest nog een zweempje hoop. „Het nieuwe kabinet heeft geld vrijgemaakt om Nederland weerbaarder te maken in tijden van crisis. Wij zouden graag zien dat de overheid met een bescheiden bijdrage onze fabriek standby houdt, opdat in geval van nood snel kan worden opgeschaald. Zo niet, dan zullen we moeten sluiten. En ben je als overheid straks weer overgeleverd aan het buitenland of een monopolist. We hopen dat de overheid met de lessen uit het verleden haar verantwoordelijkheid neemt. Want een nieuwe crisis komt er gegarandeerd.”

Door Frans Dreissen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee