Louis van Gaal neemt na WK in Qatar afscheid van Oranje

Louis van Gaal viert -vanuit zijn rolstoel- de plaatsing met Oranje voor het WK.  Afbeelding: FOTO TWITTER/ONSORANJE

Louis van Gaal zit niet meer op de bank als het Nederlands elftal zich plaatst voor de finaleronde van de Nations League, die in de zomer van 2023 wordt afgewerkt. „Nee, dan is het wel meer dan genoeg”, zei de bondscoach donderdag na de loting die Oranje aan België, Polen en Wales koppelde.

Het Nederlands elftal speelt volgend jaar juni de eerste vier groepswedstrijden van de Nations League. De laatste twee duels zijn voor september op de agenda gezet. De groepswinnaars van de vier poules van de hoogste divisie van de Nations League strijden in juni 2023 voor de eindzege.

Van Gaal wil de Nations League ook gebruiken om het Nederlands elftal zo goed mogelijk voor te bereiden voor het WK, dat op 21 november in Qatar van start gaat. „Als we ons niet voor het WK hadden gekwalificeerd, dan was ik al ontslagen geweest. Of waren we uit elkaar gegaan. Zo is mijn contract opgesteld. Nu blijf ik tot volgend jaar december, tot en met het WK. Daarna moeten we kijken wie het stokje gaat overnemen.”

Geen interesse

„Het is misschien een utopie om te denken dat we wereldkampioen worden”, stelde Van Gaal. „Er zijn landen die dat ook willen en misschien wel meer kwaliteit hebben. Maar ik geloof in het beste team. En daarom hebben we best kans.”

Bondscoach Martínez van België kijkt uit naar duels met Oranje

Bondscoach Roberto Martínez van België kijkt uit naar de twee duels met Oranje in de Nations League. „De wedstrijden tegen Nederland worden geweldige derby’s en zijn mooie kansen om het WK in Qatar voor te bereiden”, reageerde hij op de loting die zijn ploeg ook aan Polen en Wales koppelde.

Louis van Gaal neemt na WK in Qatar afscheid van Oranje
Roberto Martínez.  Foto: EPA

Martínez zag zijn ploeg al tweemaal gelijkspelen in vriendschappelijk duels met Oranje. „In beide wedstrijden voelde ik meteen het belang van een duel met Nederland, ook al waren het oefenwedstrijden”, zei Martinez. „Dat we Nederland nu officieel treffen is heel fijn voor de fans. Ook ik kijk er geweldig naar uit. We kennen allemaal de ervaring van Louis van Gaal, de Nederlandse bondscoach. Het worden interessante wedstrijden.”

De 70-jarige Van Gaal heeft geen interesse in de functie van directeur topvoetbal bij de KNVB, die vrijkomt omdat Nico-Jan Hoogma vertrekt. „Ik heb dat bij Ajax eens geprobeerd, maar dat is me niet goed bevallen.”

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee