OM seponeert aangifte tegen Hugo de Jonge over coronatoegangsbewijs

Afbeelding: ANP

De aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het coronatoegangsbewijs is geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen strafbare feiten gepleegd en bovendien is het van mening dat „een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen.”

Volgens Van Haga is een systeem van 2G, waarbij alleen gevaccineerden en genezen personen toegang krijgen tot locaties waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, een discriminerende maatregel. In de aangifte van begin november staat dat ongevaccineerden zich gediscrimineerd voelen ten opzicht van gevaccineerden omdat zij niet meer op gelijke voet zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden „geen onderscheid is op basis een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd” namelijk ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap.

Van Haga kan binnen twee weken in hoger beroep gaan tegen deze beslissing.

Zorgminister De Jonge liet eerder deze maand weten dat een wetsvoorstel over 2G pas in het nieuwe jaar in de Tweede Kamer zal worden behandeld.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee