Linn Hoch uit Geleen krijgt via VIA hulp bij het samenstellen van voedselpakketten

Van links naar rechts: Federico Aerts, Ivona Grubišic, Linn Hoch en haar dochter Laya en vriendinnetje Kyna en Françoise Petersen.  Afbeelding: Françoise Petersen

Linn Hoch uit Geleen kookt al jaren voor mensen die het niet zo breed hebben. Ieder dag staan ze dankbaar voor haar deur. Rond Kerst zamelt ze voedselpakketten in, maar doordat de crisis soms onverwacht toeslaat, liep het dit jaar niet storm. Hoe weekkrant VIA onbewust meehielp aan een schitterende actie.

Linn Hoch roert maar wat graag in de potten en pannen. Vaak vergezeld door haar vriendin Ivona Grubišic. Rond de kerstdagen staat ze zelfs tot diep in de nacht in de keuken en start ze ’s ochtends vroeg weer om, voor de om en nabij honderdtwintig personen die ze helpt, een mooi kerstdiner te bereiden. „Op het menu staat dit jaar een complete rijsttafel met onder andere bami en nasi goreng, redang, babi ketjap en ajam bali”, vertelt ze.

Lees ook: Linn uit Geleen kookt samen met vriendin Ivona tientallen maaltijden per dag voor slachtoffers waterramp

Ze maakt het allemaal vrijwillig. „Ik doe dit al jaren en zes jaar geleden heb ik de Facebookpagina Gratis spullen voor de lege beurs Sittard-Geleen in het leven geroepen, met bijna 6.000 leden.” Ze betaalt veel uit eigen zak, want ze krijgt geen subsidie. „Ik moet het hebben van particuliere donaties. Daar zitten ook lokale politici bij”, vertelt ze.

Kerstpakketten

Wat ze ook ieder jaar voor elkaar weet te boksen: het samenstellen van kerstpakketten. „Dit jaar liep het iets minder. Wat mij is opgevallen is dat een aantal van mijn vaste donateurs het zelf ook financieel moeilijk hebben gekregen door de coronacrisis.” Daarom heeft ze hulp gevraagd van VIA-huisfotograaf Françoise Petersen. „Ik ken haar omdat ze foto’s van me heeft gemaakt voor een artikel in VIA. Ze is altijd bereid te helpen en ook nu weer.” Bij de watersnoodramp bijvoorbeeld, want ook voor die getroffen mensen heeft Linn zich ingezet.

„In mijn straat heb ik destijds gevraagd of mensen willen doneren. Dat leverde twee volle auto’s aan spullen op”, weet de in Puth woonachtige Françoise zich nog te herinneren. „Twee weken geleden heb ik het bericht van de kerstpakketten op mijn Facebookpagina geplaatst en toen ging het balletje plots rollen. In diezelfde week maakt ze voor VIA een foto van Federico Aerts, de vogelhuisjesbouwer uit Geleen.

Lees ook: Federico uit Geleen turnt afgedankte eikenhouten meubels om in een handomdraai in 185 vogelhuisjes

Aanhangwagen vol

„Ze vertelde me over het initiatief en ik ben direct aan de slag gegaan om zo veel mogelijk lang houdbare producten in te zamelen”, vertelt Federico. Een week later had hij een hele aanhangwagen vol. Sterker nog, hij is zo enthousiast dat hij volgend jaar weer wil helpen. „Dan wil ik flyers maken en rondgaan in de buurt. Nu heb ik pas op het laatste moment kunnen helpen, dan begin ik eerder.” Die hulp omarmt Linn maar wat graag. „Dit jaar heb ik op momenten niet kunnen koken vanwege de drukte rondom de pakketten. Ik ben blij met de hulp van Françoise en het is fijn dat ik Federico heb ontmoet. Hij kan ook goed Italiaans koken”, besluit Linn met een knipoog.

Door Paul Dolhain

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Beekdaelen

Gemeenteberichten