Laatste horde: bijna-compromis VDL Nedcar en actiecomité over intrekken bezwaar kap Sterrenbos

Actievoerders voerden in februari actie voor behoud van het Sterrebos. © Ermindo Armino

Born/Nieuwstadt/Eindhoven -

VDL Nedcar is met de Stichting De Groene Sporenwolf dicht bij een akkoord wat betreft de gedeeltelijke kap het Sterrebos. VDL belooft ruimhartige compensatie in ruil voor het intrekken van het bewaar tegen de door de provincie verstrekte kapvergunning.

Frans Dreissen

De uitbreiding van de fabriek was een voorwaarde van de Amerikaanse autobouwer Rivian om naar Born te komen. Een deel van het Sterrebos zou voor die uitbreiding moeten wijken.

Bronnen rond de onderhandelingen tussen Nedcar-eigenaar VDL en het actiecomité De Groene Sporenwolf (dat zich inzet voor de belangen van Nieuwstadt en omgeving) bevestigen dat een akkoord aanstaande is. Ligt dat compromis er, dan is een zitting bij de Raad van State op 13 januari van de baan. VDL Nedcar en De Groene Sporenwolf willen niet reageren op de ontwikkelingen.

VDL Nedcar is kennelijk niet gerust op een goede afloop van de bodemprocedure bij de hoogste rechter tegen de door de provincie verleende kapvergunning voor het Sterrebos. De voorzieningenrechter oordeelde eerder al dat het ‘onomkeerbare’ verlies aan oude bomen en beschermde dieren die daar leven, zwaarder weegt dan het economisch belang van Nedcar (4200 werknemers).

De autofabriek VDL Nedcar, linksboven een deel van het Sterrebos. © Marc Schols

Lees ook: Brief minister aan VDL-top wekt woede actiecomité Groene Sporenwolf

Tegemoetkoming

Voor de uitbreiding van Nedcar moet ruim een derde van in totaal zeven hectare Sterrebos worden gekapt. VDL heeft toegezegd een veelvoud te herplanten, ruim tien hectare verdeeld over een aantal percelen nabij het fabrieksterrein en Nieuwstadt. Ook wordt een geluidswal aangelegd voor inwoners van Nieuwstadt, van wie de tuin grenst aan de provinciale weg N297. Het actiecomité wil verder dat het oude Pieterpad in ere wordt hersteld en claimt een voetgangersbrug over de N297. Het oude gemeentehuis van Nieuwstadt wordt gerenoveerd en krijgt een functie als streekmuseum en infocentrum van VDL Nedcar. De Groene Sporenwolf hoopt met de compensatie, een pakket ter waarde van miljoenen euro’s, de pijn voor velen – onder wie tientallen donateurs – te kunnen verzachten.

Wim en Willem

Er wordt al twee weken intensief onderhandeld tussen VDL en het actiecomité. Vader en zoon Wim en Willem van der Leegte, de oude en huidige topman van VDL, hebben daarin het voortouw genomen. Zij legden een delegatie van De Groene Sporenwolf het volgende voor: „Wat is er nodig om jullie het bezwaar te laten intrekken?” Volgens bronnen wordt het compromis mogelijk rond de jaarwisseling bekrachtigd.

Vleermuizen

Ecoloog René Janssen, voorzitter van de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland, is de andere bezwaarmaker tegen de kap van het Sterrebos. Hij zegt geen contact te hebben gehad met VDL noch een aanbod te hebben gekregen. Het is niet duidelijk of zijn bezwaar wel ter zitting komt bij de Raad van State in Den Haag op 13 januari.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws