Maxwell schuldig aan ronselen misbruikslachtoffers voor Epstein

 © Getty Images

Ghislaine Maxwell (60) is in de rechtbank van New York schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten in het misbruikproces tegen haar.

Redactie

De jury acht bewezen dat Maxwell tussen 1994 en 2004 meisjes ronselde voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

De twaalf leden moesten per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen. Als ze schuldig was bevonden aan alle aanklachten, riskeerde Maxwell tot tachtig jaar gevangenisstraf.

Geen emotie

Maxwell reageerde zwijgzaam op het oordeel van de jury, meldt een verslaggever van de BBC die aanwezig was in de rechtbank. Ze toonde geen enkele emotie. Buiten de rechtbank staat een grote menigte journalisten te wachten op toelichting door een van de aanklagers of juryleden, is te zien op beelden op sociale media.

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe „de sleutel” in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren „partners in crime”, aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als „een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen”.

Zondebok

Aanklager Damian Williams liet na het oordeel van de jury in een verklaring weten dat „gerechtigheid is geschied”. Hij prijst de moed van de slachtoffers die „uit de schaduw zijn gestapt” om hun misbruiker onder ogen te komen. De daden van Maxwell noemt hij van „de ergst denkbare soort” omdat het gaat om het faciliteren van misbruik van kinderen.

De jury hoorde tijdens het proces onder meer verhalen van de vier vrouwen die zeggen als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van Maxwell en Epstein. Drie van hen zeiden dat Maxwell ook had meegedaan aan het misbruik. Maxwell pleitte niet schuldig te zijn. Haar advocaten trokken het vermogen van de vrouwen om zich oude gebeurtenissen goed te herinneren in twijfel en schakelden daar een geheugenexpert voor in.

Lees ook: Prins Andrew kan eerherstel voorlopig op z’n buik schrijven, politiek zit met prins in de maag

De verdediging beweerde daarnaast dat Maxwell als zondebok wordt gezien, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem. Maxwell werd een jaar later opgepakt, omdat werd vermoed dat ze zijn rechterhand was geweest.

Advocaten Maxwell kondigen hoger beroep aan

Advocaten van Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell hebben een hoger beroep aangekondigd nadat ze schuldig is bevonden in een misbruikproces. „We geloven in de onschuld van Ghislaine en zijn uiteraard erg teleurgesteld”, zei een advocaat volgens The New York Times buiten de rechtbank. „We maken al werk van een hoger beroep en hebben er vertrouwen in dat ze vrijgepleit zal worden.”

Maxwell is de dochter van voormalig mediamagnaat Robert Maxwell, die in 1991 overleed. Haar zussen en broer waren donderdag aanwezig toen het oordeel van de jury werd voorgelezen. Zij vertrokken zonder met de pers te praten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws