Zonder energielabel C mag een kantoor straks geen kantoor meer zijn

Aanleg van een isolerend sedumdak. © Roger Dohmen

Sittard -

Op 1 januari 2023 moet elk kantoorpand op z’n minst energielabel C hebben. Zo niet, dan mag het gebouw niet meer als kantoor worden gebruikt. En dat is niet de enige stok achter de deur.

Monique Evers

Overal HR++ glas, ledverlichting en een HR-ketel. Als kantoren hieraan voldoen, stoten ze over het algemeen jaarlijks maximaal 225 kWh aan fossiele brandstof per vierkante meter uit. Daarmee voldoen ze aan de eisen van energielabel C. Het is dus echt niet heel ingewikkeld, zegt Peter Thissen, voorzitter van Ondernemend Venlo.

Deze organisatie vertegenwoordigt 1300 ondernemers op de verschillenden bedrijventerreinen in Venlo. Met de onlangs verkregen Europese subsidie van 1,8 miljoen euro probeert ze ondernemers te overtuigen, te stimuleren en te adviseren om wat te doen aan een energiezuinig kantoor. Ze zullen ook wel moeten, want wie over een jaar de boel niet op orde heeft, mag het pand niet meer gebruiken als kantoor.

Energieslurpers

Ondernemend Venlo heeft precies in kaart gebracht waar „de grote energieslurpers” zitten en deze benaderd met adviezen. „Soms kan de restwarmte van het ene bedrijf weer gebruikt worden door de buurman”, zegt Thissen.

Op dit moment komt 80 procent van de Venlose kantoorpanden, zo schat Thissen, al in aanmerking voor energielabel C. „Dat is echt niet slecht hoor. Dat komt mede doordat hier de laatste jaren relatief veel nieuwe gebouwen zijn gekomen die een stuk duurzamer zijn gebouwd.”

20 procent moet dus nog aan de slag. Waarom ze nog niet zo ver zijn? „Ze hebben het vooruitgeschoven, zien er de ernst nog niet zo van in of hebben het geld niet”, zegt Thissen. „Sommige eigenaren verwachten dat het handhaven van de regels ook niet zo’n vaart zal lopen.”

Adviseurs

In heel Limburg ligt het aantal kantoren dat nog geen energielabel C heeft een stuk hoger dan de 20 procent in Venlo, weet Sonja Demandt, expertisemanager Duurzaamheid en Innovatie bij de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV). Ze probeert eigenaren ervan te overtuigen dat de tijd dringt. Een presentatie van begin deze maand is terug te lezen op de website van LWV. „De eigenaren hebben nog een jaar, maar bedenk wel dat er een tekort is aan adviseurs en installateurs. Hou daar rekening mee. De controleurs zullen echt niet op 1 januari 2023 meteen op de stoep staan, maar ik merk wel dat dit label heel serieus genomen wordt.”

Volgens Peter Thissen is er nog een stok achter de deur. „Dat zijn de banken. Die hebben duurzaamheid steeds vaker hoog in het vaandel staan. Ze willen dus weten wat je plan is om voor het kantoorpand energielabel C te krijgen. Kom je niet in actie, dan loop je het risico dat je krediet wordt opgezegd.”

Binnenklimaat

Ook de gebruikers van de kantoorpanden dringen aan op energiemaatregelen. „Je kent het wel, aan de ene kant van het gebouw te koud, aan de andere kant te warm. Het binnenklimaat moet goed in orde zijn om er te kunnen werken. De ondernemingsraad houdt dat goed in de gaten.”

Wie op 1 januari 2023 het energielabel C binnen heeft, is zeker niet klaar met het nemen van maatregelen. De volgende stap, energielabel B en A, is een heel ander verhaal, zegt Thissen. „Dan hebben we het namelijk over warmtepompen en zonnepanelen. Een compleet gasloos gebouw dus. Dan praten we echt over grote investeringen.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws