Rijkswaterstaat en waterschap alert op verhoogde waterstanden Maas

Foto ter illustratie.  Afbeelding: ANP / ANP

Rijkswaterstaat waarschuwt voor verhoogde waterstanden in de komende 24 uur.

De Maas voert meer water af doordat het in de Ardennen veel heeft geregend. Vanaf woensdagavond kunnen uiterwaarden bij Roermond onderlopen. De stuw bij Belfeld wordt daarom woensdagavond waarschijnlijk gestreken. Door strijken van een stuw krijgt het rivierwater meer ruimte om door te stromen. Het Limburgse waterschap en Rijkswaterstaat zijn alert. Zij benadrukken dat de verhoogde afvoer die nu wordt verwacht meerdere keren per jaar kan voorkomen.

Vrijdag stijgt het waterpeil in de Rijn bij Lobith door regen en smeltwater vanuit Duitsland en Zwitserland naar meer dan 12.00 meter. Uiterwaarden langs Waal, Rijn en IJssel kunnen dan onderlopen, maar er is geen sprake van alarmerend hoogwater.

Stormachtige wind

Langs de kust wordt harde tot stormachtige wind verwacht in combinatie met springtij. De Hollandse IJsselkering ten oosten van Rotterdam is gesloten. Waterschap Scheldestromen heeft een weg in Breskens en sommige strandovergangen in Vlissingen afgesloten.

Lees ook: Tuinen zijn nieuwe bron van zorg na hoogwater: bewoners piekeren over vervuiling met slib

Volgens Scheldestromen is er nog geen reden om dijkbewaking in te stellen. Wel houden Rijkswaterstaat en de waterschappen in Zeeland, Zuid-Holland en Groningen de situatie scherp in de gaten. Buitendijkse gebieden bij onder meer Vlaardingen en Maassluis kunnen onderlopen, zegt Rijkswaterstaat.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee