Vuurwerkbranche laakt ’pijltjes’-uitspraak Hubert Bruls: ’Weggezet en gedemoniseerd’

 © ANP/HH

Uitspraken van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls over vuurwerkliefhebbers zijn de vuurwerkbranche in het verkeerde keelgat geschoten. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland vindt de uitlatingen ’uiterst ongelukkig’. De Vuurwerkfederatie gaat een stap verder. „Het is schokkend dat we zo worden weggezet”, stelt woordvoerder Thijs Luiken.

Edwin RensenBron: Telegraaf

Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, deed tegenover De Gelderlander op 1 januari uitspraken die de vuurwerkbranche op haar achterste poten doet staan. Het gewraakte citaat dat het ’treurig is als je voor je plezier afhankelijk bent van wat pijltjes’, gooit in tijden van polarisatie nóg meer olie op het vuur, zo vinden verschillende groeperingen.

Lees ook: Burgemeesters in Belgisch-Limburg pleiten voor verbod op vuurwerkverkoop

„Hiermee wordt een heel grote groep liefhebbers weggezet en gedemoniseerd”, zegt woordvoerder Thijs Luiken van de Vuurwerkfederatie, die inmiddels een open brief aan Bruls heeft gestuurd om hem daarop te wijzen. „Consumentenvuurwerk afsteken is een mooie traditie die zorgt voor sociale cohesie. Een houvast voor mensen waar ze maanden naartoe leven”, vindt Luiken. Het landelijke vuurwerkverbod leidt volgens hem tot een tegenovergesteld effect. „Op grote schaal komt steeds zwaarder spul uit het Oostblok over.”

’Kwaad daglicht’

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, gesprekspartner van de overheid, vindt de uitlatingen van Bruls ’uiterst ongelukkig’, laat woordvoerder Leo Groeneveld weten. „Omgerekend tien miljoen Nederlanders hebben vorig jaar in de Kieswijzer aangegeven dat ze siervuurwerk een geweldige traditie vinden, waaraan niet mag worden getornd. Wat is het doel er dan van om zelfs zoiets ook al in een kwaad daglicht te stellen?”

Hubert Bruls © ANP/HH

Het zou Bruls sieren als hij meer respect zou hebben voor belangrijke gebruiken waaraan Nederlanders gehecht zijn, vindt de voorman van de belangenvereniging. Leo Groeneveld vindt net als Luiken dat er door het vuurwerkverbod veel te veel ruimte is ontstaan voor het zware illegale vuurwerk dat uit heel Europa komt.

Lees ook: Waarom negeren wij massaal het vuurwerkverbod? ‘Dit pakken ze ons niet af’

Luiken is het overigens wel met Hubert Bruls eens dat krachtig opgetreden moet worden tegen overlastgevers en illegaal vuurwerk. De federatie keert zich fel tegen vernielingen, negativiteit en agressie tegen hulpverleners. „Maar een verbod op een traditie van verbinding en sociale cohesie gaat alle perken te buiten”, aldus de zegsman. Voor de Vuurwerkfederatie voelen de kwetsende uitspraken als ’een neerbuigende minachting voor de vreugde en het geluk dat zovelen voelen bij vuurwerk rondom de jaarwisseling’, zo staat in de brief.

Reactie Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad laat in een reactie weten dat een meerderheid van de voorzitters van de veiligheidsregio’s voor een algeheel verbod is op de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk. Redenen zijn vooral dat behalve het aantal slachtoffers en branden en de aangerichte schade ook het geweld tegen hulpverleners maar niet wordt teruggedrongen. Woordvoerder Herbert Brinkman zegt niet specifiek te kunnen reageren op de recente uitspraken van Bruls in de media, omdat die zijn gedaan in zijn hoedanigheid als burgemeester van Nijmegen.

Als het aan GroenLinks en PvdD ligt komt er geen jaarwisseling meer waarin particulieren zelf vuurwerk afschieten. Een initiatiefwet hiertoe wordt behandeld in de Tweede Kamer. De BoerBurgerBeweging houdt juist een pleidooi voor het intact houden van deze traditie. Met een dreigend vuurwerkverbod komt de leefbaarheid van het platteland en bepaalde wijken in gevaar, vindt de partij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws