Een halfjaar na het hoogwater zijn nog honderd woningen niet of nauwelijks bewoonbaar

In de Pastoor Sartonstraat in Valkenburg staan een halfjaar na het hoogwater nog meerdere woningen leeg.   Afbeelding: Ermindo Armino

Bijna honderd woningen in Zuid-Limburg zijn een halfjaar na het hoogwater nog steeds niet bewoonbaar. Gemeenten hebben echter nauwelijks overzicht wie welke hulp nodig heeft en doen een oproep aan burgers zich te melden.

Hoeveel mensen zijn nog niet terug in hun woning? Hoeveel huizen zijn feitelijk onbewoonbaar maar worden bewoond op de bovenverdieping? De door het hoogwater getroffen gemeenten Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem hebben er geen exact beeld van.

Een rondgang door de getroffen gebieden leert dat er nog bijna honderd woningen niet of nauwelijks kunnen worden bewoond. De meeste woningen staan in Valkenburg. Daar zijn in de Oosterbeekstraat, Louis Eliasstraat, Molenstraat, Gosewijnstraat en Pastoor Sartonstraat een halfjaar na het hoogwater nog steeds bijna tien woningen per straat onbewoond of slechts bewoond op de eerste verdieping.

Bij de ingestorte brug aan de Emmalaan staan drie huizen leeg. Met sensoren wordt gecontroleerd of ze mogelijk verzakken. Diverse winkel- en horecapanden in het centrum bieden eveneens een lege aanblik. In sommige panden is nog helemaal geen vooruitgang geboekt.

Bewoonbaar

Maar ook buiten Valkenburg zitten de nodige burgers in de puinhoop. In Nijswiller staan nog twee huizen helemaal leeg, in Mechelen zijn vier woningen nog niet of slecht deels bewoonbaar, in de straat Tussen de Bruggen in Meerssen ongeveer zes huizen en in Westbroek en Brommelen bij Geulle circa 25. Ook in Hoensbroek zijn de bewoners van één huis nog niet terug in hun huis.

Naar schatting staat een derde van de woningen die nog niet klaar zijn volledig leeg, de overige huizen worden provisorisch bewoond, meestal op de bovenverdieping. Van de leegstaande huizen verblijven de bewoners op een vakantiepark, bij vrienden of familie. Ook staan enkele huizen in de regio leeg omdat de bewoners zijn overleden of verhuisd.

De gemeenten hebben geen overzicht wie waar op dit moment verblijft en of de getroffen burgers voldoende vooruitgang boeken. „Ik observeer dat er een grote groep is van wie we niet weten hoe die eraan toe is. Dan moet je al achter de voordeur kijken”, zei burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg voor Kerstmis.

Wederopbouw

„De meeste mensen hadden gedacht voor de kerst terug thuis te zijn. Maar de mensen starten pas met de wederopbouw als ze voor 90 procent rond zijn met de verzekering. Anders lopen ze een risico. Dat was bij velen pas in december het geval. Daarna ben je nog een paar maanden bezig”, verklaart Huug Schroën de vertraging.

Met zijn bedrijf VHG is hij in 75 panden nog bezig met de wederopbouw, hoofdzakelijk in Valkenburg. „Ik schat dat met Pasen iedereen wel terug in zijn huis is, maar dan zullen velen nog bezig zijn met de afwerking. En sommige dossiers zullen misschien pas na een jaar kunnen worden gesloten.”

Bijkomend probleem is het tekort aan aannemers, wat wordt geïllustreerd door twee schilders uit het Noord-Hollandse Schagen die op het Walramplein aan het werk zijn. „En had je alles geregeld, kreeg de aannemer opeens corona en kon je weer wachten”, zegt de eigenaar van een leeg huis in Westbroek, die op een vakantiepark bivakkeert en zijn huis nog aan het opknappen is.

Droogmachines

De schrijnendste situatie heeft Huug Schroën bij pastoor Herman Jansen aangetroffen, die op de bovenverdieping woont. „De pastorie is niet verzekerd en dus daar was tot een paar weken geleden niets gebeurd. We hebben daar nu zelf maar droogmachines geïnstalleerd.”

Alle gemeenten hebben een coördinator hoogwater aangesteld. In Gulpen-Wittem is die pas recentelijk aan de slag gegaan. „We proberen de komende tijd met zo veel mogelijk inwoners in contact te komen en hopen ook dat inwoners zich melden als zij nog problemen ervaren. Denk aan materiële schade maar ook emotionele schade”, zegt de gemeentwoordvoerster.

Daan Prevoo doet net als de gemeente Gulpen-Wittem een oproep aan buren, familieleden oor en oog te hebben voor mensen die hulp nodig hebben of iets willen delen. Huisartsen in Valkenburg constateren dat mensen vooral het lange wachten beu zijn, maar tot ernstige gezondheidsklachten heeft dit nog niet geleid. „Medisch speelt het niet allemaal niet zo”, zegt huisarts Gaspard Knops. „Het is zeker niet zo dat we een hausse aan medische vragen krijgen die voortkomen uit de nasleep van het hoogwater. En met pillen los je dit al helemaal niet op. Het sociale aspect, zoals het gebrek aan woonruimte, is urgenter momenteel.”

Lees ook: Tuinen zijn nieuwe bron van zorg na hoogwater: bewoners piekeren over vervuiling met slib

Door Benti Banach

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten