Regisseur Peter Bogdanovich (82) overleden

Jeff Bridges (links) en Peter Bogdanovich.   Afbeelding: ANP / AFP

Regisseur Peter Bogdanovich is op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Dat liet zijn dochter Antonia donderdag weten aan The Hollywood Reporter.

Bogdanovich werd vooral bekend door het zwart-witdrama The Last Picture Show dat hij in 1971 regisseerde. De film sleepte in totaal acht Oscarnominaties in de wacht, onder anderen voor beste regisseur en beste scenario.

Oude en nieuwe Hollywood

Ook was hij als regisseur betrokken bij films als What’s Up, Doc?, Targets, Saint Jack, Daisy Miller en Paper Moon. Zijn laatste film was She’s Funny That Way uit 2014. Bogdanovich wordt gezien als iemand die een brug sloeg tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ Hollywood.

Naast regisseur was Bogdanovich, met zijn karakteristieke opvallende hoornen bril, ook actief als schrijver en producent. Daarnaast verscheen hij geregeld voor de camera. Zo schitterde hij als Dr. Elliot Kupferberg in de HBO-serie The Sopranos en enkele jaren geleden in de film The Other Side of the Wind (2018) van Orson Welles.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee