Tijdelijk minder intercity’s in de avond van en naar Heerlen, Rover Limburg teleurgesteld

Heerlen is één van de 36 nog ‘bemenste’ stations die zijn loket verliest.  Afbeelding: Luc Lodder

NS beperkt vanaf maandag 10 januari het intercity-verkeer van en naar Heerlen enigszins. Zo vertrekt de laatste trein vanuit Amsterdam al om 16.46 uur. Nu is dat op doordeweekse dagen nog 19.16 uur.

Vanuit Heerlen naar Amsterdam treedt er geen wijziging op in de aangepaste avonddienstregeling, de laatste doorgaande trein vertrekt om 16.49 uur. Wel worden van de vijf intercity’s die van maandag tot en met zaterdag vanaf 17.19 uur van Heerlen tot Eindhoven rijden drie treinen uit de dienstregeling gehaald: de intercity’s die om 18.19 uur, 18.49 uur en 19.49 uur vertrekken.

Vanwege de gewijzigde dienstregeling in de avonduren adviseert Rover-Limburg reizigers uit de regio Parkstad eventueel gebruik te maken van de RS15 (Kerkrade-Heerlen-Sittard) en in Sittard over te stappen op de intercity van Maastricht naar Amsterdam. En omgekeerd. De vertrektijden van de intercity van en naar Maastricht blijven ongewijzigd.

Behoud

Reizigersvereniging Rover constateert dat de ‘verslechterde dienstregeling komt op een moment dat goede dienstverlening juist zo belangrijk is voor het behoud van reizigers in het openbaar vervoer’. Rover vreest dat corona het openbaar vervoer structureel schade dreigt toe te brengen.

Lees ook: NS boekte afgelopen halfjaar weer miljoenenverlies door corona

De NS wil onder meer 19 loketten sluiten van de 36 stations die nog een loket hebben. Alleen Maastricht zou in Limburg een loket behouden. In Haarlem en Zwolle blijven ze bij nader inzien toch open, hebben NS besloten op een advies van Rover en andere organisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Evenals de nachtloketten op de stations Schiphol en Amsterdam Centraal.

Lees ook: NS halveert aantal loketten voor kaartverkoop

Videocontact

Rover maakt zich onder meer zorgen over de opvang van reizigers bij storingen. Op advies van de reizigersorganisatie begint NS wel een proef met videocontact, waarmee een medewerker kan worden opgeroepen als er niemand bij de balie is. Een voorstel om lokethandelingen onder te brengen bij medewerkers van de kiosk haalde het niet. Wel volgt NS het advies om op stations zonder loket servicemedewerkers in te zetten.

NS: tijdelijke maatregel vanwege corona

Een woordvoerder van de NS laat weten dat er tijdelijk minder treinen worden ingezet in de avonduren vanwege de coronamaatregelen van het kabinet. „Het komt erop neer dat we onze avonddienstregeling vervroegen op elf trajecten, van 20.30 uur naar 18.30 uur. Want door de coronamaatregelen zijn de reizigersaantallen in de avond flink gedaald, tot ongeveer een derde van wat het in 2019 was.”

Ook op het traject Amsterdam – Utrecht – Eindhoven – Zuid-Limburg rijden er in de avonduren minder treinen. Reizigers vanuit Eindhoven kunnen nog wel overstappen in Sittard en dan verder reizen naar Heerlen. Andersom kan dat ook. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Hoe lang het precies zal duren, hangt af van de ontwikkelingen rond corona.

„De komende periode blijven we de reizigersaantallen nauwlettend in de gaten houden en de inzet van onze treinen hierop afstemmen. We adviseren reizigers om kort voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen”, aldus de woordvoerder.

Door Siebrand Vos

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Heerlen

Gemeenteberichten