Startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

Startende ondernemers in Heerlen kunnen gebruikmaken van de stadswerkplaats in Carbon6.   Afbeelding: Peter Schols

Startende ondernemers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat, blijkt uit onderzoek van de online bank Knab.

Januari is standaard de populairste maand om te beginnen met ondernemen. Ondanks de coronacrisis beginnen ook deze maand weer duizenden Nederlanders voor zichzelf. De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 3000 zakelijke klanten. 52 procent van de ondernemers draait in de eerste drie jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten. Slechts 14 procent zet minder om dan waar ze vooraf op rekenden.

Zekerheid

Financiële onzekerheid is verreweg het grootste obstakel. De meeste ondernemers beginnen rond hun veertigste levensjaar. Een levensfase waarin financiële zekerheid erg belangrijk is. 33 procent beschouwde de financiële onzekerheid vooraf als een drempel om te beginnen met ondernemen. Op gepaste afstand volgt ‘geen zin in randzaken’, 19 procent keek op tegen zaken als administratie, marketing en netwerken. Daarnaast twijfelde 18 procent of hun product of dienst wel aan zou slaan.

Loondienst

Veel ondernemers nemen de financiële onzekerheid weg door een baan ernaast te houden. Van alle ondervraagden heeft 17 procent naast hun bedrijf ook nog een baan in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. Van iedereen die korter dan vijf jaar onderneemt, heeft 22 procent er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan vijf jaar ondernemen is dat nog maar 11 procent.

Overigens moeten deze ‘parttime ondernemers’ wel letten op het urencriterium. Als ondernemer moet je van de Belastingdienst gemiddeld 23,5 uur per week aan je bedrijf werken om voor de zeer voordelige starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Deze groep geeft aan gemiddeld 23 uur per week te ondernemen. Fulltime ondernemers besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun bedrijf. 

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee