Bruls: verlenging lockdown is niet vanzelfsprekend

Hubert Bruls. © ANP/HH

Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd.

Redactie

„Het Outbreak Management Team OMT moet met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, zijn binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving”, aldus Bruls in De Gelderlander.

Lees ook: Verbazing om fikse draai OMT: ‘Sowieso lastig om omikron tegen te gaan’

Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. „Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef, net over de grens bij Nijmegen, blij zijn want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse Kunden. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder.”

Veiligheidsberaad vergadert donderdag over coronamaatregelen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert donderdag digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag bekend gaat maken.

Hubert Bruls vindt het lastig dat het beraad een dag voor de aankondiging van mogelijke nieuwe maatregelen pas hoort wat er in het vat zit wat het kabinet betreft. „Dan is er maar weinig tijd om eventueel nog iets aan te passen”, meent hij. De veiligheidsregio’s moeten coronabeleid uitvoeren en handhaven. Het is al eerder voorgekomen dat het kabinetsbeleid werd aangepast, omdat de burgemeesters aangaven dat bepaalde maatregelen in de praktijk onmogelijk handhaafbaar zouden zijn.

Winkeliers en horecaondernemers in verschillende gemeenten hebben aangekondigd dat ze zaterdag hun deuren gaan openen, ook als dat na vrijdag nog niet mag. De ondernemers zeggen niet langer te kunnen verdragen dat klanten in Duitsland en België wel kunnen winkelen en de horeca kunnen bezoeken.

Lees ook: Winkels in Geleen openen zaterdag hun deuren, ook als lockdown wordt verlengd

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws