Oud-tbs’er Zouo A. vrijdag voorgeleid in Nederland voor dodelijke schietpartij in Heerlen

Zouo A. wordt uit Duitsland overgeleverd aan Nederland.  Afbeelding: politie/ANP

De ex-tbs’er Zouo A. die volgens justitie in november in Heerlen Frank van der Schrier (51) doodschoot, wordt overgeleverd uit Duitsland. Vrijdag is de voorgeleiding aan de rechter-commissaris in Nederland. Meteen na zijn tbs-behandeling voor een eerdere moord ging hij weer de fout in.

Het Openbaar Ministerie (OM) Limburg bevestigt de voorgeleiding aan De Telegraaf. Zouo A. werd, na wekenlang voortvluchtig te zijn geweest, op 20 december opgepakt in het Duitse Wassenberg. Het OM Limburg verdenkt A. van moord dan wel doodslag.

De levensgevaarlijke A. stak als 16-jarige in 2007 in Amstelveen een 62-jarige medewerker van een avondwinkel dood bij een overval. Hij kreeg drie jaar celstraf en tbs voor het ombrengen van de medewerker en nog twee overvallen. Zouo A. had op dat moment al een fors strafblad met daarop gewelds- en vermogensdelicten.

‘Psychopathie’

A. werd destijds al beoordeeld als zeer labiel, gevaarlijk en iemand met een ‘hoge mate van psychopathie’, zo staat in een beslissing van de rechtbank Amsterdam uit juli 2017. Deskundigen zagen ook een gebrek een empathie bij A. De rechtbank verlengde zijn tbs met nog een jaar,waarna de behandeling onder voorwaarden beëindigd zou worden.

Een van de voorwaarden was dat A. zich niet opnieuw schuldig zou maken aan een strafbaar feit. Maar dat deed A. wel. Hij werd opgepakt voor woninginbraken. Het OM probeerde in 2018 tevergeefs bij de rechtbank gedaan te krijgen om A. langer te laten behandelen. Maar de rechtbank wees de vordering af.

Risico laag ingeschat

Reclassering Nederland in Limburg en een psychiater schatten het risico destijds laag in en hadden geadviseerd om de behandeling te beëindigen. Een psychiater concludeerde dat ‘het risico situatief is bepaald en alleen zou kunnen ontstaan, wanneer betrokkene sociaal-maatschappelijk zou afglijden of zich zou laten inzuigen in het criminele circuit’. In 2019 werd A. nog eens opgepakt voor een woninginbraak. En in 2021 voor het doodschieten van Frank van der Schrier in Heerlen.

Lees ook: Limburgse deskundigen dachten dat levensgevaarlijke ‘Tom’ genezen was, maar hij ging meteen na tbs weer de fout in

Over de achtergrond van de dodelijke schietpartij in Heerlen kan het OM niets zeggen. Zouo – ‘Tom’ – A. is in ieder geval de vierde tbs’er of oud-tbs’er die binnen twee jaar is opgepakt voor een levensdelict.

Door Mick van Wely

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten