Philips na omzetalarm hard onderuit op Amsterdamse beurs

Afbeelding: ANP

Philips ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs.

Het zorgtechnologieconcern zet meer geld opzij vanwege de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten en gaf een omzetwaarschuwing. Philips kelderde ruim 15 procent.

Philips maakte bekend dat het nog eens 225 miljoen euro opzij zet vanwege de kwestie rond zijn slaapapneuapparaten. De apparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek af te kunnen brokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Daarnaast waarschuwt Philips voor mindere resultaten, onder meer door problemen in de leveringsketen en stijgende kosten.

Lees ook: Philips: gunstige testresultaten voor slaapapneu-apparaten

Philips riep eerder al 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten terug naar de fabriek. In een handelsupdate meldt Philips dat circa 5,2 miljoen apparaten bij de kwestie betrokken zijn. Topman Frans van Houten verwacht dat het qua terugroepactie daar wel bij blijft. Wel kost het Philips meer geld om de apparaten terug naar de fabriek te krijgen. Voor de terugroepactie had het bedrijf al 500 miljoen euro gereserveerd. Mogelijk komen daar nog schadeclaims van gebruikers bovenop. Met name in de Verenigde Staten zijn daar al rechtszaken over aangespannen.

Lagere omzet

Philips houdt voor het slotkwartaal van 2021 ook rekening met een veel lagere omzet dan waar het eerder op rekende. Het is de tweede keer in korte tijd dat Philips de verwachtingen moet bijstellen. Naast gestegen kosten voor vrachtvervoer kampt het bedrijf ook met problemen in de toeleveringsketen. Dan gaat het onder meer om tekorten van elektronische componenten en krapte in de vrachtcapaciteit. Daarnaast stellen ook klanten de installatie van apparatuur uit.

Philips rekent nu op een omzet van 4,9 miljard euro, 350 miljoen euro minder dan waar het eerder rekening mee hield. Philips probeert het tekort aan chips te ondervangen door verschillende types chips in apparaten te installeren. Daarmee wil het bedrijf minder afhankelijk worden van de grillen van de markt. Momenteel kan Philips qua leveringen van onderdelen maar zo’n twee maanden vooruitkijken waar dat eerder veel langer was. Philips had al aangegeven dat leveringsproblemen zeker tot komende zomer kunnen duren.

Impact

Voor het hele jaar rekent Philips op een omzet van 17,2 miljard euro. Daarmee zouden de opbrengsten iets lager liggen dan een jaar eerder. De problemen in de toeleveringsketen en de terugroepactie hadden volgens het bedrijf een impact op het resultaat van 5 procentpunten. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal uitkomen op 2,1 miljard euro.

Volgens Van Houten spelen de problemen in de toeleveringsketen bedrijfsbreed. „We werken nauw samen met leveranciers en overheden om de tekorten in de toeleveringsketen van de gezondheidszorg aan te pakken en ervoor te zorgen dat zij het belang inzien van het geven van prioriteit aan levensreddende medische apparatuur.”

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee