Nieuwe topvrouw moet ontwikkeling campus Venlo versnellen

Sigrid Helbig, de nieuwe topvrouw van de campus voor gezonde en veilige voeding in Venlo. © Brightlands Campus Greenport Venlo

Venlo -

De campus voor gezonde en veilige voeding in Venlo krijgt een nieuwe topvrouw: Sigrid Helbig. Zij moet de komende jaren ‘belangrijke stappen’ zetten in de verdere ontwikkeling van de kraamkamer van ideeën en innovaties voor de agrarische sector in Noord-Limburg.

Peter Heesen

Helbig neemt op 1 februari het stokje over van Saskia Goetgeluk, die nog ‘enige tijd’ als adviseur verbonden blijft aan de Brightlands Campus Greenport Venlo. Als algemeen directeur krijgt Helbig tevens de leiding over het vastgoedbedrijf van de campus.

Helbig was betrokken bij de oprichting van The Economic Board in de regio Nijmegen-Arnhem-Wageningen. Binnen dit verband, waaraan zij zes jaar leiding gaf, werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om de economische groei van de regio te bevorderen. Speerpunten zijn voeding, gezondheid en energie.

Op eigen benen

In haar nieuwe rol moet Helbig zorgen dat de campus in Venlo in 2030 is uitgegroeid tot een volwassen campus. Het is nodig dat de activiteiten van bedrijven en instellingen op het terrein sterk toenemen en dat met inzet van de Universiteit Maastricht meer onderzoek en onderwijs plaatsvinden, zodat de campus op eigen benen kan staan.

Of Goetgeluk plaats moet maken voor een nieuwkomer uit onvrede over haar prestaties, is onduidelijk. Goetgeluk wil geen commentaar geven. De campus heeft een persbericht uitgegeven en doet geen verdere mededelingen.

De campus werd opgericht in 2017 en heeft drie aandeelhouders: provincie Limburg, Universiteit Maastricht en groentezaadbedrijf BASF. Hij is gevestigd op het voormalig Floriadeterrein en dient als broedplaats voor ideeën en innovaties die de agrarische sector in Noord-Limburg vooruithelpt.

Tegengestelde belangen

Op het terrein staan de Innovatoren en Villa Flora, maar zijn vorig jaar ook twee nieuwe gebouwen gerealiseerd. Het vastgoedbedrijf, dat eigendom van de provincie Limburg en gemeente Venlo is en los van de campus opereert, kampt met forse verliezen door hoge onderhoudskosten en leegstand.

Volgens directeur Ruud van Heugten van het vastgoedbedrijf is leegstand begrijpelijk als gebouwen net gerealiseerd zijn. „Toen we de Innovatoren en Villa Flora overnamen, stonden die ook grotendeels leeg.” Hij is niet bang dat er door corona minder behoefte aan kantoorruimte is. „Voor veel activiteiten moet je op locatie zijn, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van laboratoria.”

De provincie was er minder gerust op. Waar werd verwacht dat vanaf 2024 zwarte cijfers geschreven worden, bleek vorig jaar dat dat ook op lange termijn nog niet gebeurt. De provincie greep in. De campus en het vastgoedbedrijf, die soms zelfs tegengestelde belangen hebben en zo een optimale campusontwikkeling in de weg staan, krijgen dezelfde directeur: Helbig. Zij neemt de taken van Van Heugten over, die directeur van ontwikkelbedrijf Greenport Venlo blijft.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws