TenneT: kans op stroomuitval neemt toe

 

 © Getty Images/iStockphoto

Arnhem
ANP

Het sluiten van gas- en kolencentrales en de overstap naar hernieuwbare energie zorgen over een paar jaar voor „grotere risico’s voor de leveringszekerheid”. Daarvoor waarschuwt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Daarom zou het essentieel zijn dat Nederland samen met andere Europese landen afstemt welke energiecentrales stoppen en wat hiervoor in de plaats komt.

Nu is de leveringszekerheid nog zeer hoog. De beschikbaarheid van de hoogspanningsnetten in Nederland was afgelopen jaar „99,9999 procent”, zo becijfert TenneT in een nieuw rapport. Maar na 2025 nemen de onzekerheden volgens de studie toe en neemt de leveringszekerheid af.

De Nederlandse stroomvoorziening zal straks meer afhankelijk zijn van het aantal zonne-uren en de kracht van de wind, en van import uit andere landen. TenneT wijst er ook op dat klimaatdoelen steeds verder aangescherpt worden en de vraag naar elektriciteit daarmee sterk toe zal nemen.

Daarnaast kunnen beslissingen in andere landen gevolgen hebben voor Nederland. Zo is in Duitsland recent ook besloten om de kolencentrales eerder dan gepland te sluiten.

„Door toegenomen afhankelijkheid is leveringszekerheid praktisch niet langer een nationale aangelegenheid, nationale beslissingen hebben internationale gevolgen”, zegt deskundige Patrick van de Rijt van TenneT.

Eind vorig jaar besloot het Nederlandse kabinet verder dat kolencentrales met ingang van dit jaar nog maar op 35 procent van hun capaciteit mogen draaien. Die ontwikkeling heeft TenneT niet meer kunnen meenemen in zijn berekeningen, geeft Van de Rijt aan. Maar hij voorziet wel een mogelijke negatieve impact op het beschikbare vermogen in Nederland. „Door dit besluit zullen de gascentrales de komende jaren meer gaan draaien en zal waarschijnlijk ook meer elektriciteit worden geïmporteerd.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws