VDL Nedcar mag van rechter starten met voorbereidingen voor kap Sterrebos

VDL Nedcar met rechtsboven het Sterrebos (grote oppervlak) en het rechts ernaast liggende populierenbos.  Afbeelding: OpenStreetMap

VDL Nedcar mag alvast beginnen met de voorbereidingen voor de kap van onder meer 750 bomen in het Sterrebos. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald.

Er mag evenwel nog niet worden gekapt. Daarover moet de bodemrechter zich nog buigen. Komt de meervoudige kamer van Raad van State in de bodemprocedure niet vóór 23 februari hierover met een uitspraak, dan zal de voorzieningenrechter dat besluit nemen. Dit om VDL Nedcar de gelegenheid te geven om vóór 1 maart de totale kap af te ronden.

Stichting De Groene Sporenwolf en Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) zeiden geen bezwaar te hebben tegen die voorbereidende werkzaamheden. Het gaat daar om het verplaatsen van kamperfoelie en bodembedekking in het bos naar het compensatiebos richting manage en het inspecteren van de te kappen bomen op eventuele bewoning door vleermuizen.

„Het belang van VDL Nedcar weegt op dit punt zwaarder dan het belang van de bezwaarmakers”, zo maakte de voorzieningenrechter duidelijk.

Zoals bekend heef VDL Nedcar ook gevraagd om de voorlopige voorziening op het kappen van de bomen - het echte pijnpunt van de bezwaarmakers - op te heffen. Op dit punt doet de voorzieningenrechter uiterlijk 23 februari uitspraak, tenzij de bodemrechter daar al eerder een beslissing over heeft geveld.

Door Frans Dreissen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu