Ruim duizend Limburgse bedrijven stopten in december: ‘Laatste zetje door streng coronabeleid’

Afbeelding: Hollandse Hoogte

In Limburg zijn afgelopen december fors meer ondernemers gestopt met hun bedrijf dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Afgelopen december trokken in Limburg in totaal 1073 ondernemers zelf de stekker uit hun bedrijf, inclusief eenmanszaken. Dat zijn er 256 meer dan in 2020.

In Midden-Limburg was de toename van het aantal stoppers het grootst, blijkt uit de cijfers. KVK telde daar 270 vrijwillige bedrijfsbeëindigingen, een plus van 59 procent vergeleken met een jaar geleden. In Zuid-Limburg stopten in december 541 bedrijven, ruim een kwart meer dan een jaar eerder. In Noord-Limburg gaat het om een stijging van net geen 20 procent: 262 ondernemers hielden er vrijwillig mee op. De meeste ‘stoppers’ zijn overigens zzp’ers.

Landelijk lag het aantal ‘stoppers’ 22 procent hoger dan een jaar geleden. KVK noemt die toename „vrij fors”. Het feit dat vorige maand weer strenge coronaregels werden ingevoerd, kan ondernemers het laatste zetje hebben gegeven, zegt hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Joris Knoben. „Het aantal vrijwillige stoppers piekt vrijwel altijd aan het einde en het begin van het jaar. Dat is voor ondernemers een ‘natuurlijk’ moment om ermee te stoppen.”

Lees ook: Limburgse accountant: ‘Ondernemers zijn opstandig, omdat ze geen perspectief meer zien’

Tegenover de sterke stijging van het aantal ‘stoppers’ staat een lichte toename van het aantal ‘starters’. In de zorg en bij de kinderopvang werden veel nieuwe bedrijven opgericht. In de detailhandel, bij financiële instellingen en de groothandel kwamen er juist minder nieuwe ondernemingen bij.

Door Stefan Dölcken

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu