Prins Andrew moet titels inleveren

Prins Andrew.  Afbeelding: Getty Images

De Britse prins Andrew heeft zijn titels ingeleverd bij de zijn moeder, de Queen. Buckingham Palace laat donderdag via een verklaring weten dat zowel zijn militaire titels als zijn eretitels weer in handen zijn van koningin Elizabeth.

„Met goedkeuring en instemming van de koningin zijn de militaire banden en koninklijke beschermheerschappen van de hertog van York teruggegeven aan de koningin”, schrijft Buckingham Palace in een verklaring op Instagram. „De hertog van York zal geen openbare taken blijven uitoefenen en verdedigt zich in deze zaak als burger.”

Misbruikzaak

Tegen prins Andrew loopt een misbruikzaak die is aangespannen door de inmiddels 38-jarige Virginia Giuffre. De Amerikaanse beschuldigt de prins ervan dat hij haar in 2001 als zeventienjarige drie keer zou hebben misbruikt. Deze week oordeelde de rechter in New York dat de zaak doorgezet mag worden.

Eerder donderdag ontving koningin Elizabeth een brief van een groep veteranen van het Britse leger, waarin zij haar oproepen om prins Andrew zijn militaire titels te ontnemen. De open brief, die de Britse actiegroep Republic deelde op Twitter, was ondertekend door 152 veteranen.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee