Monteurs weggelokt met 50 procent hoger salaris: ‘Aantal vacatures verdubbelt, klimaatplannen Rutte in gevaar’

Afbeelding: ANP / Flip Franssen

De energiekoorts krijgt vat op salarissen. Monteurs voor de duizenden zonnepanelen, warmtepompen en stroomnetten zien salarissen drastisch stijgen. Het ‘baanhoppen’ dat wordt aangevuurd, bedreigt de overgang naar schonere energie, waarschuwt Techniek Nederland.

„Bedrijven binnen en buiten deze branche moeten geen personeel bij elkaar wegkapen. Anders gaat, in een al krappe markt, de energietransitie vastlopen”, zegt Doekle Terpstra, sinds 2017 voorzitter van Techniek Nederland, de belangenclub voor de installatiebranche en de technische detailhandel met 140.000 werknemers.

Het gat dat de voor een beter salaris vertrekkende monteurs achterlaten, moeten bedrijven opvangen. Die komen nu al om in het werk vanwege bijvoorbeeld records aan plaatsingen van zonnepanelen, schetst Terpstra.

Monteurs weggelokt met 50 procent hoger salaris: ‘Aantal vacatures verdubbelt, klimaatplannen Rutte in gevaar’
Doekle Terpstra.  Foto: ANP

„Exacte cijfers van loonstijgingen hebben we nog niet. Wel duidelijke signalen van monteurs die elders veel, tot in een geval de helft, meer gaan verdienen”, zegt vakbondsbestuurder Jacqie van Stigt van FNV Metaal. „Vaak verdienen nieuwelingen dankzij bonussen al meer dan het huidige personeel.”

Vernieuwen

De vraag naar dit personeel groeit snel. Nederlandse bedrijven scharen zich nu achter het klimaatakkoord van Parijs en de kabinetsplannen om CO-uitstoot in de industrie drastisch te beperken. „Concreet betekent het dat grote sectoren komende jaren al hun installaties en hun werkwijze fors gaan vernieuwen”, zegt Terpstra.

„Dat zijn revolutionaire veranderingen, niet alleen in apparatuur die geplaatst moet worden. De monteur die vroeger alleen traditionele technische installaties plaatste, wordt nu dienstverlener van duurzame energietechnieken. Die daarnaast ook talloze volautomatische systemen in huizen en bedrijven bijhoudt. Een totaal ander beroep, waarvoor je mensen versneld moet gaan opleiden.”

Vacatures

Komende jaren gaat netbeheerder TenneT hoogspanningsnetwerken voor miljarden euro’s uitbreiden, zo kondigde het donderdag aan. Regionale beheerders voeren soortgelijke investeringen door.

Er zijn daardoor inmiddels al 20.000 vacatures in de techniek. Dat worden er binnen vijf jaar 40.000, voorzien de 6000 bij de branchevereniging Techniek Nederland aangesloten ondernemingen.

Lees ook: FNV mist aandacht voor werknemers in nieuwe plannen kabinet

„Het hogere salaris is vakmensen gegund, maar de prijsopdrijving van lonen en het switchen komt uiteindelijk de kwaliteit voor Nederland niet ten goede”, aldus Terpstra. Bedrijven zouden veel meer samen kunnen werken, zo bepleit de oud-vakbondsman.

Economen Sandra Phlippen en Jeannine van Reeken van ABN Amro verwachten mede hierom dat de kabinetsplannen lastig uitvoerbaar zijn. „Omdat nu al een groot deel van de openstaande vacatures in beroepen die voor deze aanleg relevant zijn niet vervulbaar is”, stellen zij in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Migranten nodig

ABN Amro’s economen turfden 55 beroepen in de energiesector waar inmiddels grote tekorten zijn. Van met name alle vacatures voor monteurs van zonnepanelen en hoofdmonteurs voor elektriciteitsnetten is ondertussen de helft niet vervuld. Dat lukt op korte termijn ook niet. „Arbeidsmigratie aanmoedigen komt als alternatieve oplossing in zicht”, zo noemen de economen als alternatief naast veel meer scholing.

Terpstra bepleit bij de ambitieuze kabinetsplannen veel meer afstemming. Beleid en uitvoering lopen nu vaak uiteen: „We moeten voorkomen dat de goede ambitie een papieren werkelijkheid wordt, omdat de politiek niet naar de totale uitvoerbaarheid kijkt. Dat je alleen met papier en geld zaken wilt aanpakken. Als we lessen trekken uit de toeslagenaffaire, moeten jouw plannen aansluiten op wat in de praktijk kán.”

Cruciaal

Technici zijn niet alleen in de energietransitie de sleutel om alles aangesloten en stabiel werkend te krijgen. „In alle sectoren waar het kabinet enorm ambitieuze vernieuwingen wil doorvoeren”, zegt Terpstra. „Woningbouw, nieuwe warmtenetten, infrastructuur – technische vakmensen maken dat mogelijk. Maar dan moeten ze er wel zijn.”

Zorg dat er een bonus is voor jongeren die in een technisch beroep stappen, zegt hij. „Verlaag hun studiekosten ten opzichte van opleidingen voor bijvoorbeeld de financiële sector en administratieve beroepen. We weten dat in die beroepen door automatisering veel banen verdwijnen. In techniek is werk”, blikt Terpstra vooruit.

„Er is bovendien haast”, zegt hij „Het kabinet is al laat begonnen, van de drie jaar heb je er, zo leert de ervaring, twee effectief over voordat de verkiezingen komen.”

Door Theo Besteman

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee