Kapper viert derde heropening in twee jaar met champagne: we zijn in feeststemming

Ook de kapperszaken mogen zaterdag de deuren weer openen.   Afbeelding: ANP

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialistes, mogen weer aan de slag. „In de eerste en tweede lockdown werd ik heel erg gesteund door klanten. Nu zijn ze wat terughoudender.”

Het enthousiasme van Maurice Vervoort uit Kessel is grenzeloos. De mede-eigenaar van de grootste kapperszaak van Limburg is deze vrijdag begonnen met champagne. „We zijn in feeststemming. We vieren de derde heropening in twee jaar. Dat is fantastisch nieuws.” Het erge vindt hij dat het bijna begint te wennen. „Ik hoop nu wel dat het de laatste is.” Maar de vreugde overheerst. „De zaken zijn opgekalefaterd. We zijn blij dat we onze klanten weer zien, dat we ze weer mooi kunnen maken.”

Omdat de lockdown slechts vier weken duurde, verwacht Vervoort „niet zo’n megastormloop als de vorige keer”. Dat laat onverlet dat de telefoon roodgloeiend staat. „Mensen zijn aan het appen en bellen: mag ik alsjeblieft komen. En zo snel mogelijk. De agenda’s zijn stampvol. Geweldig!”

Gemengde gevoelens

Petra Clemens uit Meerssen lijkt de tegenpool van de kapper. Zij runt schoonheidssalon Beautiful Meerssen. Haar agenda is ook gevuld. Sterker: die stond al vol. „Ik had het gevoel dat we open mochten.” Ze geeft te kennen dat ze de lockdown zonder problemen is doorgekomen. „Ik heb veel vaste klanten die gebruikmaken van mijn huidverzorgingsproducten. Van de verkoop kan ik ook goed leven. Maar het is natuurlijk mooier als je je klanten ook kunt behandelen.”

Carola Lutgens uit Roermond heeft gemengde gevoelens. De eigenares van een nagelstudio vindt het heerlijk dat ze weer aan de slag mag, maar kent ook ondernemers die hun brood verdienen in de horeca of met evenementen. „Het is lastig om feest te vieren als de rest niet open mag.” Hoewel de lockdown een financiële klap was, heeft ze zich kunnen redden. Mede omdat haar man een baan heeft.

Maar emotioneel blijft het moeilijk, zegt ze. „Je stapt een stukje uit het sociale leven. Je doel van de dag is weg. En die onzekerheid: wanneer houdt het op? Ze gooien je dicht in de drukste periode van het jaar, wanneer je eigenlijk het geld moet verdienen. Sommige mensen denken: je hebt een tijdje vakantie gehad. Nou, zo voelt het niet.”

Terughoudend

Ofschoon veel mensen weer geboekt hebben, bespeurt Lutgens enige terughoudendheid. „In de eerste en tweede lockdown werd ik heel erg gesteund door klanten. Ze kochten olietjes, vijltjes, crèmepjes. Ik kreeg kaartjes, bloemen, chocolaatjes. Toen ik open mocht, kwamen ze massaal terug. Ik merk nu dat ze wat huiveriger zijn. Dat heeft ermee te maken dat nagels die erop zitten, verzorgd moeten worden. Als dat niet gebeurt, moeten de mensen ze er zelf vanaf halen. Dat doet heel erg pijn. Vanwege de onzekerheid wachten ze nu even af. Dat snap ik wel.”

„Het is heerlijk dat we weer open kunnen. En nu maar hopen dat het ook zo blijft”, zegt Tanja Feuler van Hairshop Tanja in Schimmert. Voor veel kapsalons is het niet meer op te brengen, weet ze. Als de partner te veel verdient, krijgen ze geen coronasteun. „Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we op leeftijd zijn, genoeg gespaard hebben en er best wel van kunnen rondkomen, maar ik zou ze niet de kost willen geven die net begonnen zijn en een paar man personeel hebben. En een huis met hypotheek. Die staat het water aan de lippen, denk ik.”

Door Peter Heesen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee