Honda-baas: ’We zijn te vroeg gestopt met F1, terugkeer is mogelijk’

Afbeelding: Formula 1 via Getty Images

Honda is te vroeg uit de Formule 1 gestapt. Dat zegt Masashi Yamamoto, de man die namens de Japanse motorfabrikant de leiding had over de afdeling die renstal Red Bull van motoren voorzag.

Honda kondigde in 2020 al aan dat het na het seizoen 2021 de koningsklasse van de autosport zou verlaten. Juist in dat laatste jaar bleek de motor zo goed dat Max Verstappen in zijn Red Bull tien races won én als eerste Nederlander de wereldtitel in de Formule 1 veroverde.

„Persoonlijk vind ik dat we te vroeg zijn gestopt. Maar dit was duidelijk een bedrijfsbesluit en ik moest dat accepteren”, zegt Yamamoto op de website van Autosport. „Ik begrijp welke kant het bedrijf op wil, maar het is altijd nog mogelijk dat Honda op een goede dag terugkeert in de Formule 1.”

Banden niet helemaal verbroken

Honda was de afgelopen zeven jaar actief als motorleverancier. Eerst voor McLaren, daarna voor Toro Rosso (nu Alpha Tauri). De Japanners wisten de motor in de loop der jaren steeds verder te ontwikkelen en in 2021 zag Honda het resultaat van het stugge doorwerken. „De wereldtitel van Max gaf grote voldoening en ook wel opluchting. We hebben in ons laatste jaar met een andere instelling gewerkt en alles gegeven om het kampioenschap binnen te halen. Dat was tenslotte ook het doel van onze terugkeer in de Formule 1”, aldus Yamamoto.

Honda heeft de banden met Red Bull nog niet helemaal verbroken. De Oostenrijkse renstal gaat nu zelf de motor ontwikkelen in een eigen fabriek in Engeland, maar krijgt daarbij ondersteuning van Honda.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee