Griekspoor voor het eerst naar tweede ronde Australian Open, Hartono kan net niet stunten

Tallon Griekspoor in actie in Melbourne.  Afbeelding: EPA

Tallon Griekspoor heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De nummer 62 van de wereld was in Melbourne met 6-1 6-4 6-4 duidelijk te sterk voor de Italiaanse tennisser Fabio Fognini, die 32ste staat op de wereldranglijst.

In aanloop naar het toernooi bestonden er twijfels over de fysieke gesteldheid van Griekspoor. De Nederlander kampte met een teenblessure en kon daardoor niet de gewenste voorbereiding treffen. De blessure voorkwam dat Griekspoor anderhalve week geleden op een voorbereidingstoernooi in Melbourne in de kwartfinales in actie kon komen tegen Rafael Nadal.

Griekspoor maakte fysiek echter een uitstekende indruk op baan 6 van Melbourne Park. Hij liep meteen uit naar 3-0 en gaf het initiatief in het restant niet meer uit handen. In de tweede en derde set had hij aan één break voldoende voor setwinst. Na een uur en 46 minuten maakte hij het af op zijn eerste wedstrijdpunt, na een misser van Fognini.

Flamboyant

Griekspoor verloor geen enkele servicegame, sloeg elf aces en was dominant in de rally’s. Hij liet de flamboyante Italiaan - de voormalig nummer 9 van de wereld die vorig jaar en in 2020 nog de vierde ronde in Melbourne haalde - geen moment in de wedstrijd komen. In de laatste game verloor Griekspoor het eerste punt, maar er was geen spoor van twijfel. Met vier sterke punten haalde hij de zege gedecideerd binnen.

De 25-jarige Griekspoor, die alleen op de US Open van vorig jaar een wedstrijd wist te winnen op een grand slam, neemt het woensdag in de tweede ronde op tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta, die als negentiende is geplaatst.

Vrouwentoernooi

Bij de vrouwen heeft Arianne Hartono op de eerste dag van de Australian Open net niet voor een verrassing kunnen zorgen. De relatief onbekende Nederlandse, die haar debuut maakte op een grandslamtoernooi, verloor in de openingsronde met 2-6 6-4 6-3 van de Amerikaanse Amanda Anisimova. Hartono stond met 6-2 4-2 voor.

Griekspoor voor het eerst naar tweede ronde Australian Open, Hartono kan net niet stunten
Arianne Hartono.  Foto: AFP

De 25-jarige Hartono, die de afgelopen week drie kwalificatiewedstrijden wist te winnen, had lange tijd het beste van het spel. De mondiale nummer 191 kon haar niveau echter niet vasthouden en zag de jonge en onstuimige Amerikaanse steeds beter in de wedstrijd komen. De 20-jarige Anisimova maakte het na een uur en 44 minuten af op haar eerste wedstrijdpunt, door een fout van de Nederlandse.

Debuut

Hartono, die Indonesische ouders heeft, maakte pas vorig jaar haar debuut op een WTA-toernooi in Luxemburg. Ze genoot haar opleiding in het Amerikaanse collegetennis, waar ze in 2018 als student aan de Universiteit van Mississippi het toonaangevende NCAA-kampioenschap wist te winnen.

Door redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee