Oud-politieman Jacques Smeets uit Elsloo brengt eerste poëziebundel uit

Jacques Smeets.  Afbeelding: Eigen foto

Jacques Smeets was in zijn werkzame leven actief bij de politie. De vele indrukken van zijn werk schreef hij regelmatig van zich af, maar krijgen na zijn pensioen een andere betekenis. Het resultaat is te lezen in zijn eerste poeziebundel ‘Dichterbij het leven en de dood’.

In het boek staan zeventig gedichten, een aantal dat refereert aan zijn leeftijd. „Zeventig is een mijlpaal en dat vieren we met deze bundel”, vertelt de in Oud-Geleen geboren en in Elsloo woonachtige Smeets.

Dichterbij het leven en de dood is het vijfde boek van zijn hand, maar de eerste poëziebundel. Waar zijn eerste boeken autobiografisch zijn en er veel wordt gesproken over het politieberoep en zijn leven als politieman, is dat bij deze bundel anders. „Ik heb in mijn eerdere boeken wel poëzie verwerkt, maar ik ben pas de laatste jaren echt zelf gedichten gaan schrijven. Tot 2017 was ik werkzaam bij de politie en ik kwam door het hele land. De impact van mijn werk heeft me doen besluiten ermee te stoppen.” In datzelfde jaar herstelt hij van een zware ziekte en operatie, waarna de behoefte toeneemt om gedichten te schrijven. „Ik liet me daarbij altijd leiden door mijn gevoel en vanuit het hart. Poëzie kent in wezen geen grenzen. Iedere poëet schrijft in een eigen(zinnige) taal.”

Foto’s

Veruit de meeste van de gedichten in de bundel zijn voorzien van een foto. „Ik kan geïnspireerd raken door het werk van veel fotografen, zoals Fons Verhoeve.” Het voorwoord is geschreven door schrijfster Lulu Wang. „Daar ben ik echt trots op, net als op het boek zelf.”

De poëziebundel is te koop voor 19,75 euro via zijn eigen website. Daar staat ook meer informatie over de auteur en zijn eerdere boeken.

Kijk daarvoor op: www.deblauwediender.nl.

Door Paul Dolhain

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten