Japanse krant: ‘Autobouwer Toyota verlaagt productie met een vijfde vanwege chiptekort’

 © Getty Images

Tokio
ANP

De Japanse autoproducent Toyota Motor is van plan in februari de oorspronkelijke productie met 20 procent te verlagen vanwege de aanhoudende chiptekorten die de wereldwijde autosector al langere tijd plagen.

Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei.

Het bedrijf zou nu voor volgende maand mikken op een productie van 700.000 voertuigen, wat er 200.000 minder zijn dan eigenlijk was beoogd. Daarmee ligt de productie wel hoger dan een jaar eerder, toen er 660.000 voertuigen van de band rolden bij Toyota. Volgens Nikkei is het concern van plan bij verschillende fabrieken in Japan de productie op te schorten.

Lees ook: De Playstation 5: hij schijnt te bestaan, maar kom er maar eens aan

Toyota heeft voor het lopende boekjaar dat eind maart eindigt een doelstelling om 9 miljoen auto’s te bouwen. Om die ambitie te kunnen waarmaken, zou het bedrijf volgens de krant in maart dan een recordaantal van 1 miljoen auto’s moeten bouwen.

Autoverkoop

De tekorten aan chips hebben de Europese autoverkoop afgelopen jaar geen goed gedaan. Volgens autobranchevereniging ACEA lagen de verkopen van nieuwe personenwagens in de Europese Unie afgelopen jaar 2,4 procent onder die van 2020, toen de onzekerheden rond corona potentiële kopers van auto’s al afschrikten. In totaal werden in 2021 9,7 miljoen nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. De maand december was de zesde maand op rij dat de registraties onder het niveau van een jaar eerder lagen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws