Premier Rutte en minister Hoekstra binnenkort naar Oekraïne

Afbeelding: ANP / EPA

Minister-president Mark Rutte is van plan „binnenkort” samen met minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken naar Oekraïne te reizen.

Dat heeft hij gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Rutte noemde de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens „zeer zorgwekkend”.

Lees ook: NAVO en Rusland spelen met vuur rond spanningen Oekraïne: een ‘bloedige oorlog’ dreigt

Rusland heeft tienduizenden militairen naar de grens met Oekraïne gestuurd. De spanningen in de regio zijn daardoor hoog opgelopen. De Europese Unie zoekt volgens Rutte de dialoog met Moskou, maar zet ook druk om de Russen van een militaire interventie af te houden.

Zelfs bij een beperkte militaire operatie van Russische zijde zullen de kosten hoog zijn, waarschuwt Rutte. „Het is belangrijk dat zij zich dat realiseren.” In EU-verband worden sancties voorbereid. Daar is Nederland als vijfde Europese economie nauw bij betrokken, aldus de premier.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee