Maastrichtse Health Campus haalt bedrijf binnen dat strijdt tegen kaalheid en haaruitval

Afbeelding: Getty Images

Mane Biotech gaat zich vestigen op de Brightlands Maastricht Health Campus. De van oorsprong Duitse start-up werkt aan een naar eigen zeggen baanbrekend middel tegen haaruitval en kaalheid.

Het is de bedoeling dat het sinds 2019 in Keulen gevestigde Mane Biotech nog dit jaar een nieuwe locatie in Maastricht opent. Daarvoor heeft het bedrijf in een eerste investeringsronde 1,7 miljoen euro opgehaald. Het geld is opgebracht door investeringsfonds Brightlands Venture Partners en een aantal particuliere investeerders, hebben de partijen laten weten.

Mane Biotech werkt aan een middel tegen alopecia androgenetica, de latijnse term voor de meest voorkomende vorm van kaalheid en haaruitval bij mannen en vrouwen. Volgens de start-up krijgen acht op de tien mannen en vijf op de tien vrouwen ermee te maken. Het bedrijf noemt de huidige manieren om het probleem aan te pakken „onvoldoende effectief”. Mane Biotech ontwikkelt naar eigen zeggen een baanbrekende methode waarmee het vermogen van het menselijk lichaam wordt aangewakkerd om verloren haar terug te laten groeien.

Lees ook: Bedrijf uit Venlo haalt uit koffieafval ingrediënten voor snoepjes, sauzen en frisdranken

„Het menselijk lichaam heeft een ongelooflijk vermogen om te genezen en te herstellen, dankzij de functie van volwassen stamcellen. Een goed voorbeeld hiervan is het hoofdhaar. Bij alopecia androgenetica is dit herstellende vermogen aangetast, wat resulteert in haaruitval. Mane Biotech herstelt het volledige regeneratieve potentieel van het menselijk lichaam om haar terug te laten groeien”, zegt topman en medeoprichter Carlos Chacón.

Het Duitse bedrijf wil in Maastricht verder werken aan die methode om kaalheid te bestrijden, door er zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling te vestigen. Dat moet nog dit jaar gebeuren, maar een precieze datum voor de komst naar Limburg is niet bekendgemaakt.

Potentie

Mane Biotech heeft nog geen product op de markt, toch ziet Brightlands Venture Partners er brood in. „Gebaseerd op de wetenschap achter de oplossing van Mane Biotech en de resultaten die ze tot nu toe hebben laten zien, heeft het bedrijf de potentie om een duidelijke behoefte in de haarmarkt te vervullen”, aldus investmentmanager Luc Starmans.

Lees ook: Bang voor een kale knikker, wat te doen?

Brightlands Venture Partners investeert in veelbelovende ondernemingen die bedrijvigheid en innovatie in Limburg moeten versterken. Het geld voor Mane Biotech is deels afkomstig uit een investeringsfonds voor duurzaamheid en gezondheid. In het potje zit 45 miljoen euro, onder meer opgebracht door DSM, ontwikkelingsmaatschappij LIOF, de provincie Limburg en de Rabobank.

Door Stefan Dölcken

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee