Tekort aan personeel in Limburg ongekend: timmerman kan kiezen uit elf vacatures
© Hollandse Hoogte / David Rozing
Het personeelstekort in Limburg is ongekend. Een timmerman kan kiezen uit elf vacatures. Ook is behoefte aan laagopgeleide mensen, zoals schoonmakers, orderverzamelaars en productiemedewerkers.
Dat zegt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn van uitkeringsinstantie UWV in een toelichting op de werkloosheidscijfers. De WW-uitkeringen namen over heel 2021 af met 30 procent, naar 13.480. Daartegenover stonden aan het einde van het derde kwartaal 22.598 vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt is fors toegenomen, waar na aanvang van de coronacrisis in 2020 nog gevreesd werd voor een verdrievoudiging van de werkloosheid.
Die doemscenario’s zijn niet uitgekomen dankzij de forse steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast zorgde de pandemie voor nieuwe werkgelegenheid. Zo vonden veel mensen werk als bezorger van pakketjes en maaltijden die via internet werden besteld. Ook gingen veel mensen aan de slag bij de test- en vaccinatielocaties van de GGD.
‘Geen kentering’
De afname van het aantal WW-uitkeringen in Limburg is in lijn met de landelijke ontwikkeling. Daar was de daling met 33 procent zelfs nog iets sterker. In december 2021 was overigens sprake van een lichte stijging van de werkloosheidsuitkeringen. In Limburg bedroeg die 2,3 procent, in heel Nederland 1,3 procent.
Volgens arbeidsmarktadviseur Ahn is sprake van „de gebruikelijke seizoensinvloeden”. In de winter is er minder werk in sectoren als de bouw en landbouw. Bovendien ging de horeca op slot, waardoor veel personeel overtollig werd. De lichte stijging is geen aanwijzing voor een kentering, meent Ahn.
De verwachting is wel dat de werkloosheid dit jaar iets oploopt. Maar zelfs als de steunmaatregelen helemaal wegvallen, zal dat niet leiden tot een hausse aan faillissementen en ontslaggolven. Ahn verwijst daarbij naar de prognose van het Centraal Planbureau. Doordat iets meer mensen hun baan verliezen, wordt de arbeidsmarkt een beetje ruimer, maar blijft die krap. „Met name in sectoren als de ICT, techniek en zorg is een structureel personeelstekort”, zegt Ahn. Ook neemt het aantal ‘klimaatbanen’ toe. Zo is veel vraag naar installateurs van zonnepanelen en warmtepompen.
Venlo aan kop
Ahn wijst op de mogelijkheid voor werkzoekenden én werkenden om vanaf maart een subsidie van duizend euro te krijgen voor het volgen van een beroepsopleiding. Tevens benadrukt hij dat er al langer vraag is naar mensen met een hoge en middelbare opleiding, maar dat ook steeds meer behoefte is aan mensen met een lage opleiding.
Venlo staat overigens landelijk nog steeds aan kop wat betreft het hoge aantal WW-uitkeringen: 3,3 procent. Maar ook Venray (2,8) en Heerlen (2,7) scoren hoog. Gemeenten met weinig WW-uitkeringen zijn Nederweert en Eijsden-Margraten, met allebei een percentage van 1,8. Maastricht zit daar met 2,0 procent niet veel boven.