Tumult in de Kamer: coronadebat geschorst om inbreng FvD

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het debat over het coronavirus stilgelegd nadat FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren had opgeroepen tot ’burgerlijke ongehoorzaamheid’.

Zo’n oproep om wetten niet na te leven is in strijd met de regels van de Tweede Kamer bij het debatteren, het reglement van orde. Toen Van Meijeren wilde uitleggen wat hij met de oproep bedoelde, zette Bergkamp zijn microfoon uit en schorste ze de vergadering. „Ik wil hier geen discussie over.”

Aanleiding voor het tumult waren uitspraken van Van Meijeren om de verantwoordelijken voor het coronabeleid te zullen vervolgen en op te sluiten. GL-Kamerlid Lisa Westerveld vroeg hoe hij dat precies voor zich zag.

Na een betoog van de FvD’er greep de Kamervoorzitter in: als Van Meijeren niet van plan was aangifte te doen van een ambtsmisdrijf, dan moest hij het onderwerp over vervolgen van politici voor tribunalen voorgoed laten rusten. „Ik roep alleen op tot burgelijke ongehoorzaamheid”, zei Van Meijeren. Zo’n oproep om wetten in het land te overtreden, is in in strijd met de regels van de Tweede Kamer.

Na de schorsing ontstond tussen Kamerleden een hevige discussie. PVV-kamerlid Fleur Agema is het oneens met de FvD’er, maar vindt wel dat hij moet kunnen zeggen wat hij wil. Agema probeerde VVD-Kamerlid Judith Tielen te kalmeren. „We moeten weerbaarder zijn. Hij staat maar op 7 zetels.”

Wybren van Haga, die FvD eerder verliet uit onvrede met de koers, mompelde: „Die stijgen twee zetels vandaag.”

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee