Bekijk hier de aflevering van BOOS over de rel rond The Voice of Holland

Tim Hofman in BOOS.  Afbeelding: YouTube

De langverwachte uitzending van BOOS over The Voice of Holland staat online. De aflevering van het YouTube-programma is in dit artikel te bekijken.

Het balletje ging rollen toen RTL zaterdagochtend een statement naar buiten bracht waarin ze lieten weten de ‘schokkende’ aantijgingen die ze in een brief hadden ontvangen van BOOS zo serieus te nemen dat ze het programma voorlopig opschorten. Een statement van bandleider en (inmiddels ex-)partner van Linda de Mol Jeroen Rietbergen dat al snel volgde maakte duidelijk dat hij een van de personen was waar de aantijgingen tegen waren gericht. Het ging daarbij niet om strafbare feiten maar om ongepast contact, zo werd benadrukt. Inmiddels heeft oud-deelneemster Nienke Wijnhoven aangekondigd aangifte te gaan doen van aanranding. Rietbergen ontkent deze vermeende aanranding “met klem”.

Limburgse deelneemster The Voice totaal niet verbaasd: ‘Op die manier achterhaalde Jeroen je 06-nummer en begon het appen’

Zaterdag barstte de bom bij The Voice of Holland toen RTL besloot het programma stil te leggen omdat er seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het licht was gekomen. Bandleider Jeroen Rietbergen stapte op en jurylid Ali B. gaf toe dat er tegen hem aangifte was gedaan. Oud-kandidaten Kirsten Berkx (31) uit Echt en Nienke Wijnhoven (23) uit Horst zijn blij dat de onderste steen nu bovenkomt. „Er is echt niets geleerd van de #metoo-beweging.”

Lees ook: The Voice-kandidate uit Horst doet aangifte tegen bandleider Rietbergen

Tegen Ali B liggen inmiddels twee aangiftes. De rapper zelf „betwist volledig dat hij enig strafbaar feit heeft gepleegd”, aldus zijn advocaat Bart Swier. Coach Anouk wilde zondag al deze nieuwe ontwikkelingen en de aflevering van BOOS niet langer afwachten. Ze noemde het “een corrupte bende” en stapte op bij het programma. Sponsors T-mobile en Lidl trokken zondag de stekker uit hun financiële steun aan het populaire televisieprogramma.

Bekijk hier de aflevering van BOOS over de rel rond The Voice of Holland

Begin 2021 ontvangt de redactie van Boos een bericht van twee vrouwen. Een was ooit deelnemer van het programma, de ander niet. Zij zouden te maken hebben gehad met zware vormen van seksueel overschrijdend gedrag van een coach van The Voice. Wie dat is wordt in de aflevering later duidelijk, zegt de voice-over van Tim Hofman.

Lees ook: Wie is Tim Hofman? De man achter BOOS werd ooit overhoop gereden en weigerde vroeger zijn juf met u aan te spreken

Er volgen twee andere mails. Dit keer over Marco Borsato. Na de oproep van Tim Hofman op sociale aan ’mensen die iets hebben meegemaakt bij een talentenjacht’ melden meer mensen zich met verhalen. In de aflevering gaan we luisteren naar niet enkel de verhalen van deelnemers, maar ook van anderen met soortgelijke ervaringen met een van de coaches.

Veel bijval voor moedige Nienke na Voice-openbaring bij Beau, maar het is te hopen dat de nare en valse reacties niet nadreunen

Nienke Wijnhoven uit Horst deed maandagavond live op tv haar verhaal over de wanpraktijken bij The Voice of Holland. Het leverde haar veel bijval op, maar meteen werd ook weer duidelijk waar vrouwen in Nederland nog steeds tegen moeten opboksen op momenten als deze.

De eerste van de Voice-kliek die wordt besproken is echter geen coach, maar Jeroen Rietbergen. Ex-kandidaten en ex-medewerkers doen hun verhaal. Uit het eerste verhaal blijk dat Rietbergen wist dat zijn gedrag niet helemaal door de beugel kon. „Jeroen appte mij met de vraag of ik me daar beneden had geschoren. Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact omdat het programma het niet cool zou vinden als ze het wisten. Later stuurde hij een dickpic.”

Tegen een ander zei hij: „ik heb een hele grote pik”. Ook appte hij naar een 17-jarig meisje. Meerdere vrouwen ontvingen appjes die over de schreef gingen maar durfden dit niet te melden, verklaren ze. Meer dan 10 jaar stuurde Rietbergen dit soort berichten. Waaronder foto’s van zijn geslacht. Die berichten zijn ingezien door BOOS. Meldingen werden weggewoven volgens de vrouwen met ’zo is hij nou eenmaal’.

Marco Borsato komt vervolgens aan de beurt. Drie vrouwen vertellen dat Borsato in werksfeer hen langdurig betast heeft op de billen. Een was medewerker bij The Voice. Ook melden mensen van The Voice Kids zich. Een meisje van 14 heeft laten weten aan BOOS dat Marco tijdens een barbecue haar billen betastte. Toen ze wegliep zocht hij haar opnieuw op en zat hij aan haar. Ook een 13-jarige zou hij aangeraakt hebben.

Iedereen wist dit soort dingen vertelde een werknemer aan Tim Hofman „maar hielden elkaar de hand boven het hoofd.”

De vrouw die aangifte deed tegen Ali B komt geanonimiseerd in beeld. Twee andere ex-kandidates komen ook geanonimiseerd in beeld. Bij een van de twee kwam hij langs nadat hij eerst belde en deed erg amikaal. Opeens zei hij: „ik heb zin om je te neuken”, vertelt ze. Vreemd want er was geen seksuele aantrekkingskracht en ze zaten ver uit elkaar op de bank. Ze werd er „ongemakkelijk” en „zenuwachtig” van en praatte eroverheen. Hij ging staan en over zijn benen wrijven en zei nogmaals „ik heb zin om je te neuken”.

Ze zei „ik denk dat je maar gewoon moet gaan”. Hij zei niks en vertrok.

De andere 18-jarige ex-kandidaat bevond zich met Ali B in een studio. Hij ’begon haar opeens te zoenen’, verklaart ze. Ze voelde op dat moment dat „hij zo machtig was in vergelijking met mij, dat ik dacht wat jij wil moet er nu gebeuren. Dus liet ik over me heenkomen wat hij van plan was met mij.”

De vrouw verklaart dat ze „verstijfd” was en dat „hij toen seks met mij heeft gehad. Daarna was ik me beduusd aan het aankleden en ging hij tegenover me op een bureaustoel zitten en ging hij mijn liveshow kijken om daar commentaar op te geven. Hij zei: ’als je volgend jaar weer meedoet moet je het aan mij laten weten dan zorg ik dat je bij mij in het team komt en dat je heel ver komt’.”

Ze zegt dat toen hij haar uit het niets begon te zoenen ze „zo in shock was”, dat ze geen nee durfte te zeggen of te „verzetten”.

Ze vervolgt: „ik was 18, hij 32. Hij wist dat hij me ergen mee naartoe nam waar ik niet wegkon (de studio red.). Hij is mij komen halen en ik kon op geen enkele manier weg. Hij weet dat hij een grote naam is in de muziek en hij wat dat doet met meisjes die iets in de muziek willen doen.”

„Als ik nu mijn bek opentrek is het klaar”. Hofman vraagt of ze vindt dat hij misbruik heeft gemaakt van de situatie. „1000 procent”, antwoordt de ex-kandidate. Pas een paar jaar vertelde ze het op de vraag of ze iets van #metoo ooit had meegemaakt. Mensen vertelde haar toen dat dat niet ok was. Daarvoor dacht ze dat het haar „eigen schuld” was. „Ik ben meegegaan, ik heb geen nee gezegd, dan moet je er maar mee dealen.”

Bekijk de aflevering hier:

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee