Zzp’er tijdens coronacrisis: ‘Door zuinig te zijn heb ik het gered’

Kevin van Elswijck uit Roermond is zzp’er.   Afbeelding: Ermindo Armino

Vier op de tien zzp’ers hebben volgens Knab op dit moment minder inkomen dan voor de crisis. Sommigen leven op bijstandsniveau. Kevin van Elswijck uit Roermond had gelukkig spaargeld.

Kevin van Elswijck is gewichtsconsulent en personal coach bij Rebody in Roermond. Aan het begin van de coronacrisis werd hij zoals hij dat noemt „enorm uitgedaagd”. De sportschool waar hij werkt moest de deuren sluiten en in één klap zat hij zonder werk en inkomen.

„De andere personal coaches, ook allemaal zzp’ers, en ik probeerden positief te blijven door op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. We gingen online les geven en buiten trainen”, vertelt Van Elswijck. Hartstikke blij was hij met de eenmalige gift van een paar duizend euro die hij van de overheid kreeg. „Die hield ons een beetje in leven. Het was echt geen vetpot en ik heb ook mijn spaarpot moeten aanspreken. Door zuinig te zijn, heb ik het gered. De stekker eruit trekken is nooit een optie geweest.”

Uit het onderzoek van online bank Knab blijkt dat 12 procent van de zzp’ers overweegt om te stoppen met hun onderneming; 40 procent van de zelfstandigen heeft nu minder inkomen dan voor de crisis. Velen gebruiken daarom hun spaargeld om rond te komen. Vooral zelfstandigen in de horeca, sport en de cultuursector zijn hard getroffen. In de bouw en de zorg is over het algemeen volop werk.

Tijdens de laatste lockdown, die eind 2021 werd aangekondigd, konden zzp’ers geen beroep meer doen op de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), die bedoeld was voor iedereen die door de coronabeperkingen een inkomen had onder het sociaal minimum van 1078 euro per maand. 29 procent van de ondervraagde zzp’ers vroeg eerder deze regeling aan.

Op dit moment verdient 15 procent van alle ondervraagde zzp’ers door de beperkende maatregelen minder dan het sociaal minimum. Zij zijn daarom nu aangewezen op de versoepelde bijstandsregeling voor zelfstandigen.

Dat is onrechtvaardig, zegt de Werkvereniging, het belangenplatform voor zzp’ers. Ze vindt dat werkenden ongelijk behandeld worden en begint een rechtszaak tegen de staat. Het inkomen van zelfstandigen wordt aangevuld tot maximaal bijstandsniveau, terwijl het inkomen van mensen in loondienst wordt gegarandeerd tot drie keer modaal. „Dit is onrechtvaardig omdat de coronacrisis geen ondernemersrisico is en de noodsteun van ons belastinggeld wordt betaald.”

Philip Leenen van rijschool Philleas uit Panningen heeft tien weken niet kunnen werken. Van de 4000 euro die hij kreeg als steunmaatregel heeft deze zzp’er slechts een deel van zijn vaste lasten kunnen betalen. „Inmiddels hebben de leerlingen weer rijlessen. Maar ik mis natuurlijk wel een deel van de omzet.”

Kevin van Elswijck is inmiddels weer vol vertrouwen. Hij gaat ervan uit dat de sportscholen niet opnieuw dichtgaan. „Het is op dit moment hartstikke druk, ook natuurlijk door alle goede voornemens om gezond te gaan leven. 2022 heeft in elk geval de potentie om een goed jaar te worden.”

Door Monique Evers

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee