Nederlandse radiozenders draaien Marco Borsato en Ali B voorlopig niet meer

Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Qmusic, 100% NL en de radiozenders van de NPO en Talpa draaien voorlopig niet meer de muziek van Ali B en Marco Borsato.

De publieke omroep heeft dat besloten na de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, zo laat een woordvoerder van de NPO weten. Het gaat onder meer om de zenders NPO Radio 1 en NPO Radio 2. De zenders FunX en NPO 3FM draaiden de muziek van Borsato en Ali B al niet.

Qmusic

Radiozender Qmusic draait op dit moment „uiteraard” geen muziek meer van Ali B en Marco Borsato, laat een woordvoerder weten aan het ANP weten. „Het moet ontzettend pijnlijk zijn voor de dappere slachtoffers om op dit moment muziek te horen van Marco Borsato en Ali B”, reageert de zegsman.

Ook radiozender 100% NL heeft laten weten de muziek van Borsato niet meer te draaien, omdat dat „niet gepast” zou zijn. Ali B werd sowieso niet gedraaid op de zender.

Talpa

„De muziek van Marco Borsato en Ali B staat op dit moment niet op de playlist van één van onze radiozenders”, laat een woordvoerder van Talpa desgevraagd aan het ANP weten. „Door de gevoelens in de samenleving en onder onze programmamakers hebben wij besloten in afwachting van het onderzoek, de komende periode muziek van Marco Borsato en Ali B niet in te plannen. Uiteraard keuren we seksueel overschrijdend gedrag te allen tijde af.”

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

De aflevering van BOOS, een programma van Tim Hofman, kwam donderdag online. Daarin vertelden meerdere vrouwen over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland. Negentien vrouwen deden hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B, waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat van het RTL-programma. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zei de aanklaagster in de aflevering.

RTL legde het programma en de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek dat is ingesteld stil. Zijn collega-coach Anouk besloot niet meer terug te keren bij de „corrupte bende”, zo liet ze op Instagram weten. Inmiddels is de aflevering van BOOS, die bijna 1,5 uur duurt, ruim 7 miljoen keer bekeken.

Begin vorig jaar werd zanger Bilal Wahib ook door meerdere radiozenders geboycot. Dat gebeurde nadat hij in een livestream op Instagram een minderjarige jongen vroeg zijn geslachtsdeel te laten zien. Enkele radiostations draaien zijn muziek inmiddels weer.

Lees ook: Analyse: De Mol had beter moeten weten, zelfs al wist hij van niks

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee