Zeer hoge strafeisen liquidatieproces Eris, 5 keer levenslang

 © ANP / ANP

Redactie

In het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn vrijdag zeer forse straffen geëist, waaronder vijf keer levenslang.

Onder hen Delano ‘Keylow’ R., de absolute leider van de bende die moord op bestelling leverde, aldus het OM, de „spil in het liquidatienetwerk, de oprichter en leider van moordcommando’s”. Het OM acht onder meer bewezen dat R. vijf moordopdrachten heeft gegeven.

Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen. Zij zouden meerdere moorden hebben gepleegd of moordopdrachten hebben gegeven. Tegen de andere verdachten - uitvoerders, spotters, faciliteerders - zijn tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. In totaal staan negentien mannen terecht in deze zaak.

De omvangrijke moordzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen. Die is fors lager dan die van zijn medeverdachten, in ruil voor zijn bekentenissen. „Hij heeft de stap gezet die uiteindelijk een eind zou maken aan de moordmachine van Delano R.”, aldus de officier van justitie. Volgens het OM hebben alle verdachten, op De G. na „geen verantwoordelijkheid genomen of berouw getoond”.

‘Verdienmodel’

„Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort”, zei de officier bij de onderbouwing van de strafeisen. Het OM zei „een tendens” te constateren „van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu”. De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn „maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar”. De samenleving moet worden beschermd, het „excessieve geweld in de onderwereld” bestreden.

Caloh Wagoh-oprichter R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.

Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017. Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017. Deze moord zou in opdracht van Taghi zijn gepleegd.

De rechtbank hoopt in juli uitspraak te doen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws