Slim Limburgs apparaatje meet vitamines in groente en fruit

De biosensor meet het gehalte aan vitamines in groente en fruit.  Afbeelding: Brightlands Campus

Hoe weet je hoeveel vitamine C er in een tomaat zit of wat het gehalte aan vitamine B11 is in een aardbei? Met een nieuwe kleine, goedkope sensor is het voor telers van groente en fruit mogelijk om te meten hoe het ervoor staat met de vitamines in hun producten.

Nederlandse en Belgische bedrijven en kenniscentra werken samen aan de ontwikkeling van slimme technologie voor snelle, eenvoudige en goedkope detectie van vitaminen in voedingsmiddelen tijdens het telen. Zo gaat de Universiteit Maastricht samen met hogeschool Aken en universiteiten Luik en Hasselt aan de slag met deze zogeheten biosensor.

Volgens Kasper Eersels, assistent professor Sensor Engineering van Universiteit Maastricht is de technologie oorspronkelijk ontwikkeld voor het detecteren van illegale drugs in urine of in poeders van onbekende oorsprong. ,,Binnen dit project gaan we de sensor aanpassen zodat deze te gebruiken is voor het detecteren van bijvoorbeeld vitamine C in groente en fruit.”

Samenwerken

Het meten van vitamines is al mogelijk, in een laboratorium. Maar het is voor een teler een behoorlijk kostbare techniek. Eersels: ,,Het specifiek bepalen van inhoudsstoffen om je producten te vermarkten is nu simpelweg te duur. Maar een goedkope sensor waarmee een teler dit zelf routinematig kan bepalen, biedt uitkomst. Het ontwikkelen van sensortechnologie is een complex proces. Door met elkaar samen te werken, maak je slim gebruik van elkaars kennis. Het klinkt cliché, maar samen ben je echt meer dan de som der delen.”

Venlose softwareontwikkelaar

De Venlose startup Yookr gaat samen met het Duitse Zumolab de software ontwikkelen voor de nieuwe biosensor. Want alle meetinformatie die uit de sensor rolt, moet ook op een goede manier bij de eindgebruiker terechtkomen zodat hij ermee aan de slag kan gaan. Volgens John van Helden van Yookr kan deze biosensor het leven van een voedselproducent gemakkelijker maken. ,,Je meet ter plekke hoeveel vitamine er bijvoorbeeld in je tomaten of wortelen zitten. Je kijkt als ondernemer realtime mee en kan - als het nodig is – het productieproces bijsturen.”

Sensoren zijn volgens Van Helden echt de toekomst. “Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van gezonde en veilige voeding. Met de biosensor die nu ontwikkeld wordt, kun je snel en goedkoop meten hoeveel vitamines er in je product zitten. Daar kun je als teler je voordeel mee doen.”

Door Redactie WijLimburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee