‘Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade’

 © ANP / ANP

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen.

Redactie

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In januari vorig jaar liepen protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam en andere steden uit de hand. Er werd voor miljoenen euro’s door vandalen gesloopt en geroofd.

Toenmalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus beloofde de schade tot de laatste cent te verhalen. Zo moesten tientallen daders samen duizenden euro’s storten in een schadefonds voor de schade die ze hadden veroorzaakt. Daar is nog niks van terechtgekomen om de simpele reden dat het fonds nooit is opgericht vanwege ‘wettelijke drempels’, blijkt uit navraag van RTL Nieuws.

Lees ook: Sonny (29) bewaakte zijn eigen café tijdens de avondklokrellen: ‘Ze moesten mij niet hebben, maar het was wel intimiderend’

Daardoor blijven bijvoorbeeld ProRail en de politie Oost-Brabant met een schadepost zitten van respectievelijk van 20.000 en 180.000 euro.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws