Limburgse horeca opgelucht na OMT-advies: ‘Het wordt tijd dat er weer geld wordt verdiend’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De horecasector in Limburg is ‘uiteraard’ blij en opgelucht met het OMT-advies over heropening van cafés en restaurants. Maar er is ook behoefte aan een stappenplan voor de langere termijn.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet volgens meerdere bronnen om de samenleving weer open te gooien tot in ieder geval 20.00 uur.

„In de basis is dat natuurlijk positief”, reageert John Paulus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Maastricht en Heuvelland. „We zijn blij dat er wordt geluisterd naar de roep dat het onhoudbaar werd. Maar we zijn hiermee nog niet volledig uit de brand. Restaurants, nachtcafés, stapcafés, die kunnen hier nog niks mee. Bovendien is alles nog gebonden aan strenge voorwaarden over afstand houden, zitplaatsen, mondkapjes en dergelijke”, aldus Paulus.

Stappenplan

„Maar wat we ook héél belangrijk vinden, is dat er een stappenplan komt. Perspectief voor de volgende stappen over twee of vier weken, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Nu worden we wéér geconfronteerd met een last minute beslissing. De deuren openen kost voorbereiding. Andere landen als Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk werken ook met zo’n stappenplan.”

De data voor verdere versoepeling hoeven dan niet eens ‘keihard’ te zijn, aldus de Maastrichtse horecaman. „Maar dan heb je iets om naar te streven en hoef je niet elk half uur vol verwachting op je telefoon te kijken. We snappen heel goed dat er in stappen wordt gedacht, maar die kun je ook vooraf al bedenken. Dan kun je als ondernemer plannen maken.”

Lees ook: Bronnen: OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

‘Koek op’

Wim Cox, vicevoorzitter van KHN afdeling Roermond: „Top, dat we weer open mogen. Eindelijk! Ik was er al heel blij mee dat het kabinet de retail weer durfde te openen. Gezien alle dalende graadmeters, en gelet op wat er in de landen om ons heen gebeurt, konden ze er niet omheen om ook voor de horeca te versoepelen. En een tijd van 20 uur, daar kunnen we wel iets mee. Toen de sluitingstijd eerder 17 uur was, had dat voor ons geen enkele zin. Wij hebben geen lunchcultuur, alles begint hier eigenlijk pas rond 18 uur. Het heeft weer lang genoeg geduurd. Overal is de koek op, het wordt tijd dat er weer geld wordt verdiend.”

Door Sjors van Beek

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee