Boze PSV-trainer Roger Schmidt: ‘Geef Ajax dan vandaag nog de schaal’

Roger Schmidt.  Afbeelding: ANP/HH

PSV verloor zondag de topper tegen Ajax (1-2) én de koppositie. De winnende treffer van Noussair Mazraoui deed veel stof opwaaien en zorgde voor een hoop frustratie bij onder andere PSV-trainer Roger Schmidt.

De Duitser was ervan overtuigd dat de bal over de zijlijn was geweest eerder in de aanval bij Daley Blind. Nadat de VAR niet ingreep liet Schmidt zijn emoties op de vrije loop. „Geef de schaal dan vandaag nog aan hen”, zo riep hij naar scheidsrechter Danny Makkelie en zijn assistenten.

Voor de camera’s van ESPN ging Schmidt nog even verder. „Na zes wedstrijden tegen Ajax weet ik dat alle fiftyfifty-momenten hun kant opgaan. Dat is mijn gevoel. Dat gaat om kleine beslissingen, maar ook om grote zoals nu met die tweede goal. We moeten het accepteren. Ik ben trots op hoe het team heeft gespeeld.”

Lees ook: PSV-aanvoerder Marco van Ginkel: ‘Schandalig, bal was over de lijn!’

Makkelie: geen sluitend bewijs

Scheidsrechter Danny Makkelie liet het tweede doelpunt van Ajax in de topper tegen PSV staan omdat de VAR geen „sluitend bewijs” kon vinden dat de bal in de aanloop naar de 2-1 van Mazraoui over de lijn zou zijn gegaan.

„Mijn assistent langs de lijn riep dat de bal nog steeds in was, het spel ging daarom door”, vertelde Makkelie bij ESPN over het omstreden moment. „Uit die aanval maakte Ajax een doelpunt. De spelers van PSV gaven aan dat de bal over de lijn was geweest, maar vanuit mijn positie kon ik dat niet zien. De VAR heeft er naar gekeken, maar hij kon geen shot vinden met sluitend bewijs dat de bal over de lijn was. Het heeft er wel alle schijn van. Ik kan me ook voorstellen dat mensen zeggen dat de bal uit was”, aldus Makkelie.

„Maar als scheidsrechters hebben we al vaak van dit soort situaties meegemaakt, zoals een paar jaar geleden ook bij Real Madrid - Ajax in de Champions League. Je hebt ook te maken met de bolling van de bal. Die kan nog steeds boven de lijn hangen. We hebben echter geen camera haaks op de zijlijn staan en dus was het niet met zekerheid vast te stellen. De VAR kan dan niet ingrijpen en dus telt het doelpunt.”

Ajax-trainer Ten Hag: ik twijfelde natuurlijk ook bij de treffer

Erik ten Hag hield er zondag ook rekening mee dat het doelpunt van Noussair Mazraoui bij PSV afgekeurd zou worden. De trainer van Ajax stond niet ver bij Daley Blind vandaan toen de verdediger de bal in de 74e minuut over de zijlijn leek te spelen. De aanval mocht doorgaan en Mazraoui scoorde. Ook de videoscheidsrechter kon niet beoordelen of de bal volledig over de lijn was geweest.

„Ik twijfelde natuurlijk ook. Je ziet de bal wat hoog opkomen. Dan is het heel moeilijk als je niet exact op de lijn staat, dan kun je moeilijk beoordelen of de bal helemaal uit is of niet”, aldus Ten Hag, die zei af te moeten gaan op het oordeel van de arbitrage.

„Het zou ook zonde zijn als het doelpunt was afgekeurd, het was een hele mooie aanval”, vervolgde de trainer, die net als doelpuntenmaker Mazraoui moest denken aan het doelpunt dat Dusan Tadic een kleine drie jaar geleden in de Champions League tegen Real Madrid maakte. „Dat is iets wat direct ook in mij opkwam. Het was ongeveer zo’n zelfde moment.” In Madrid wist Mazraoui de bal destijds net wel of net niet binnen te houden. Ook daar keurde de videoscheidsrechter de treffer niet af.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee