Video: Auto aangetroffen in woonwijk Venlo die mogelijk gebruikt is bij plofkraak in Duitsland

De politie heeft maandagochtend in de Gebroeders Wienerstraat in Venlo een auto aangetroffen die vermoedelijk gebruikt is bij een plofkraak in het Duitse Essen. Inmiddels is de situatie weer veilig.

Uit voorzorg werd de omgeving ruim afgezet en werden twee flatgebouwen en een aantal woningen ontruimd. De bewoners werden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen tuincentrum. Zij mogen weer naar huis.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de auto onderzocht op explosief materiaal. Een pakketje met een ontstekingsmechanisme is korte tijd later tot ontploffing gebracht. Nadat het team forensische opsporing sporenonderzoek had verricht in de auto, is het voertuig afgesleept en meegenomen voor verder onderzoek. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Vorig jaar

Na de melding van de plofkraak in Duitsland, werd er extra gepatrouilleerd door de politie in de grensstreek. Nadat bij de grensovergang in Venlo een gesignaleerde auto werd gespot, werd ook onderzoek verricht in de omgeving van de locatie waar in september vorig jaar, na een soortgelijke melding, een auto werd aangetroffen die betrokken was bij een vergelijkbare plofkraak.

Lees ook: Auto met explosieven achtergelaten in Venlo: ‘Schandalig, dat ze dit flikken in een normale woonwijk’

In de Gebroeders Wienerstraat troffen agenten vervolgens een blauwe Volkswagen Golf aan met twee tassen en een ontstekingsmechanisme erin. De politie vermoedt dat het voertuig gebruikt is bij de plofkraak in Essen.

Video: Auto aangetroffen in woonwijk Venlo die mogelijk gebruikt is bij plofkraak in Duitsland
De bewuste blauwe Volkswagen Golf.  Foto: De Limburger

Essen

De plofkraak op een geldautomaat in Essen vond maandag in de vroege ochtend plaats. Het bankfiliaal en een aantal aangrenzende panden raakten daarbij zwaar beschadigd. Er raakte niemand gewond. De appartementen boven de bank zijn ontruimd. De bewoners worden elders opgevangen. Door de kracht van de explosie zijn ook aan de overkant van de straat ramen kapot gesprongen. Er wordt onderzocht of er nog explosief materiaal is achtergebleven in het gebouw. De omgeving is afgezet.

Video: Auto aangetroffen in woonwijk Venlo die mogelijk gebruikt is bij plofkraak in Duitsland
Schade na de plofkraak in Essen.  Foto: Track’88

Bij de plofkraak is volgens de politie ‘iets buitgemaakt’, maar wat exact kan een politiewoordvoerder niet zeggen.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten