China en IOC versoepelen coronamaatregelen voor Winterspelen

 © EPA

Een kleine twee weken voor de start van de Olympische Spelen in Peking hebben China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de coronamaatregelen iets versoepeld. Zo is de zogeheten Ct-waarde bij de PCR-tests teruggebracht van 40 naar 35, wat betekent dat de tests iets minder gevoelig zijn.

redactie

Ook hebben de organisatoren de periode waarin iemand als ‘nauw contact’ van een besmet persoon wordt gezien ingekort van veertien naar zeven dagen. Een ‘nauw contact’ moet twee keer per dag worden getest in plaats van één keer.

„Het organisatiecomité en de Chinese autoriteiten hebben de coronamaatregelen in overleg met medische experts en het IOC verfijnd”, aldus het comité. „De nieuwe maatregelen treden per direct in werking en gelden met terugwerkende kracht. We hebben ze aangepast aan de huidige realiteit en zijn bedoeld om de deelnemers aan de Spelen te ondersteunen.”

Minder snel

Met het terugbrengen van de Ct-waarde naar de norm die in de meeste landen geldt, zouden de deelnemers die eerder al het coronavirus hebben doorgemaakt iets minder snel een positieve uitslag krijgen. China maakte zondag bekend dat tussen 4 en 22 januari 39 mensen bij aankomst in Peking positief hebben getest. In totaal werden op het vliegveld 2586 tests afgenomen. In de zogeheten gesloten bubbel van de Spelen werden de afgelopen weken al 336.421 tests afgenomen. Daarvan hadden er 33 een positieve uitslag.

Wie positief test, moet direct in isolatie. Die isolatie eindigt als de coronagerelateerde klachten voorbij zijn en als diegene twee keer negatief test. Na tien dagen in isolatie gaan andere regels in.

Een groot deel van de Nederlandse ploeg voor de Winterspelen vliegt woensdag naar Peking. De sporters worden voor vertrek regelmatig getest op het coronavirus en in China dagelijks. De Spelen beginnen op 4 februari.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws