Doden en gewonden bij gedrang rond duel gastland Kameroen in Afrika Cup

Kameroens Moumi Ngamaleu gaat onderuit tegen de Comoren.  Afbeelding: ANP / AFP

Bij gedrang om binnen te komen bij de voetbalwedstrijd van gastland Kameroen en de Comoren in de Afrika Cup zijn zeker zes doden en tientallen gewonden gevallen. De autoriteiten hebben dat bevestigd, volgens onder meer de BBC.

Op foto’s op sociale media is te zien dat ook kinderen tot de slachtoffers behoren. Ze lagen, mogelijk bewusteloos, op de grond voor de ingangen van het Paul Biya-stadion. De autoriteiten sluiten niet uit dat er meer dan de nu genoemde zes doden te betreuren zijn.

De wedstrijd vond plaats in Yaoundé, één van de grootste steden van Kameroen. Het duel begon wel op het gebruikelijke tijdstip en werd normaal uitgespeeld. Kameroen, met André Onana van Ajax in het doel, won met 2-1 en plaatste zich voor de kwartfinale. Vermoedelijk hadden de spelers op dat moment nog geen weet van de ongeregeldheden.

Bij de Comoren was veel te doen over wie het doel zou verdedigen. Doelman Ali Ahamada testte maandag weliswaar negatief, maar hij mag na zijn eerdere positieve test volgens de protocollen van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) niet in actie komen. Hij heeft de verplichte quarantaine van vijf dagen na zijn besmetting met het coronavirus nog niet volbracht. Daarom stond veldspeler Chaker Alhadhur op doel.

Doden en gewonden bij gedrang rond duel gastland Kameroen in Afrika Cup
Vincent Aboubakar scoorde weer voor het thuisland.  Foto: ANP / AFP

De linksback van het Franse Ajaccio hoefde maar twee goals toe te staan. Via Ekambi en Aboubakar kwam Kameroen op 2-0, maar de Comoren -die al na zeven minuten met een man minder verder moesten na een rode kaart voor Adbou- kwamen negen minuten voor tijd terug in de wedstrijd via M’Changama. Verder dan 2-1 kwam het land niet, waardoor het gastland de kwartfinales haalde.

Doden en gewonden bij gedrang rond duel gastland Kameroen in Afrika Cup
M’Changama (r) viert zijn treffer tegen Kameroen. Links Chaker Alhadhur, de veldspeler die het doel moest verdedigen en een provisorisch rugnummer kreeg.   Foto: ANP / AFP

Vanwege de besmettingen binnen de Comoren, in totaal negen spelers en drie stafleden, waren er maandagavond geen getrainde keepers beschikbaar bij het land dat voor het eerst meedoet aan de Afrika Cup. Eerste doelman Salim Ben Boina ontbreekt met een schouderblessure.

Eerder op de avond plaatste Gambia zich al voor de kwartfinales. In Bafoussam won de outsider van Guinee, 1-0. Musa Barrow scoorde na 71 minuten.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee