Maastrichtse foodtruckeigenaren wachten al half jaar op stroom: ‘BAM belooft alles, maar doet niets’

Merlijn Lieverse (links) en Bülent Gündogmus (midden), net na de opening van foodtruck Het Front.  Afbeelding: Annemiek Mommers

De Maastrichtse foodtruck Het Front is al meer dan een half jaar dicht. Niet door corona, maar omdat ze nog steeds wachten op een stroomaansluiting. De eigenaren zijn het zat en spannen een kort geding aan tegen netbeheerder Enexis en bouwbedrijf BAM.

Vol mooie dromen openen Merlijn Lieverse en Bülent Gündogmus in de zomer van 2021 hun foodtruck Het Front aan de rand van het Maastrichtse Frontenpark. Een feelgoodplek voor wandelaars en levensgenieters, dat moet het worden. Maar van hun dromen komt nog weinig terecht. Want de foodtruck heeft geen stroom. „Eind juni 2021 hebben we een stroomaansluiting aangevraagd bij Enexis”, zegt Lieverse. „Aannemer BAM moet die realiseren. Maar BAM belooft alles, maar doet niets. De eerste tijd hebben we op een aggregaat gedraaid, maar dat is duur en niet milieuvriendelijk. Bovendien is dat aggregaat bij een inbraak uit de foodtruck gestolen.”

Frustrerend

Drie keer belooft BAM de stroom aan te leggen. Lieverse: „De eerste twintig meter wordt door een bouwbedrijf gebruikt als opslag en parkeerplaats. Ik heb de aannemer drie keer moeten vragen om de zijkant vrij te houden, omdat de BAM zou komen. Dat heeft de aannemer netjes gedaan. Maar drie keer is er niemand komen opdagen.” Telefoontjes en mails naar BAM lopen op niets uit. „De betreffende bedrijfsleider kregen we niet te pakken, hij belde of mailde ons ook niet terug. Heel frustrerend.”

Struiken

Pas als de ondernemers een jurist inschakelen, komt er een reactie. „BAM meldde dat ze een tracécontrole hebben gedaan en dat het terrein niet vrij was”, aldus Lieverse. „Smoesjes. Ik heb drie keer gezorgd dat het tracé vrij was en drie keer kwam er niemand.” Ook struiken staan in de weg, volgens BAM. Lieverse: „In de zomer, toen ze zijn komen kijken, zeiden ze nog dat ze makkelijk onder die struiken door konden werken. Maar die struiken zijn gegroeid. Ze kunnen dat nu niet op ons bordje schuiven.”

Toekomst

De ondernemers spannen een kort geding aan tegen Enexis en BAM. „We hebben een probleem met BAM, zij blijven in gebreke, maar Enexis is de opdrachtgever”, aldus Lieverse. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. Lieverse hoopt dat de foodtruck snel de stekker in het stopcontact kan steken. „Gelukkig hebben Bülent en ik onze baan nog niet opgezegd, anders hadden we nu zwaar in de problemen gezeten. We hebben een gezin, huis en hypotheek.” De twee staan te popelen om in het Frontenpark te openen. „We willen met Het Front graag een toekomst opbouwen en willen gewoon dat de partijen hun verplichtingen nakomen. Meer vragen we niet.”

Lees ook: Nieuwe uitspanning in het Frontenpark: een ‘Oostenrijkse’ oase, en dat midden in Maastricht

Door WijLimburg Marc van de Ven

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee