Werkgevers slaan alarm: ‘Verzuim loopt schrikbarend op, dit kan zo niet langer’

Werkgevers schatten de uitval door ziekte en quarantaine op 12 procent. © ANP

De problemen bij bedrijven door uitval van medewerkers stapelen zich op. Supermarkten waarschuwen voor lege schappen, vluchten en bussen vallen uit en bedrijven in de maakindustrie schalen hun productie af. Volgens werkgevers zijn de huidige quarantaineregels onwerkbaar en moet het kabinet die zo snel mogelijk versoepelen.

Joost Spijker

De situatie op de werkvloer dreigt uit de hand te lopen door de huidige quarantaineregels, waarschuwen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN. „Het verzuim loopt schrikbarend op, vluchten en bussen vallen uit, dit gaat zo niet langer”, zegt een woordvoerder van VNO-NCW. „Hele klassen en bedrijven zitten onnodig thuis terwijl ze niks hebben. Dat is niet meer werkbaar in de praktijk.”

Uitval

Werkgevers schatten de uitval door ziekte en quarantaine in een AWVN-enquete in op 12 procent. „Dat zorgt ervoor dat de druk op doorwerkende collega’s, die al hoog was, toeneemt”, aldus een woordvoerder. „Bijna de helft van de werkgevers meldt dat zij producten of diensten al niet of onvoldoende meer kunnen leveren.”

In de maakindustrie geeft driekwart van de bedrijven aan momenteel minder te produceren als gevolg van de quarantainemaatregelen, zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie FME. Ook besluiten sommige bedrijven de productiecapaciteit preventief te verminderen. Drie op de vijf bedrijven nemen andere maatregelen, zoals personeel meer uren laten werken, extra flexpersoneel inhuren of het intrekken van verlofuren.

Kabinet

Dinsdag neemt het kabinet een besluit over eventuele versoepelingen. Naar alle waarschijnlijkheid mogen cafés, bioscopen en theaters weer open tot tien uur ’s avonds. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert ook om quarantaine bij kinderen tot en met twaalf jaar niet meer te verplichten als zij geen klachten hebben. Werkgeversorganisaties hopen op de persconferentie ook op maatregelen om de stijgende uitval van werknemers tegen te gaan.

„Onze inzet richting het kabinet is om de quarantaineregels maximaal te versoepelen”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. „Bijvoorbeeld door te regelen dat iedereen die nodig is op zijn werk en geen klachten heeft met een negatieve zelftest én een mondkapje en anderhalve meter afstand houden gewoon kan werken.”

Quarantaine

Op dit moment moet iedereen die in aanraking is geweest met iemand die corona heeft tien dagen in quarantaine. Pas bij een negatieve test na vijf dagen mag een werknemer weer naar het werk. Op 14 januari werd wel een versoepeling doorgevoerd, waardoor mensen niet in quarantaine hoeven die meer dan een week geleden een boosterprik hebben gehaald en geen klachten hebben.

Maar dat zet te weinig zoden aan de dijk, zegt een woordvoerder van AWVN. „Een meerderheid van de werkgevers verwacht dat de uitval met de huidige regels zelfs nog verder zal oplopen.” Ook vinden werkgevers de regels vaak onduidelijk en brengen ze werkgevers vaak in een lastige positie, geeft hij aan. „Werkgevers mogen namelijk niet registreren of een werknemer geboosterd is. Om de werkvloer veilig te houden is het beter om meer te werken met zelftesten en mondkapjes op de werkvloer te verplichten.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws