Nog 130.000 mensen wachten op een uitgestelde operatie

Afbeelding: ANP / Flip Franssen

Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie, meldt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Tweede Kamer.

De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 57 ziekenhuizen.

Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties in Nederland, maar de NZa denkt wel dat 130.000 operaties een „goede benadering van de werkelijkheid” is.

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen: nog geen inhaalzorg door hoog verzuim eigen personeel

Vanwege de coronazorg in de ziekenhuizen zijn er afgelopen twee jaar heel wat operaties uitgesteld. Raaijmakers ziet in de cijfers terug dat toen wel meer zorg werd overgeheveld naar zelfstandige klinieken. Afgelopen maand werden er binnen de meest voorkomende specialismen nog 13.000 operaties uitgesteld.

Soms sneller zorg in ander ziekenhuis: patiënt heeft eigen keuze

Patiënten kunnen soms sneller een medische behandeling krijgen als zij naar een ander ziekenhuis gaan, zeker nu de planbare zorg weer wordt opgeschaald na de laatste coronagolf.

Dat benadrukte Karina Raaijmakers in de Tweede Kamer. Mensen kunnen dat aankaarten bij hun huisarts of laten regelen door hun zorgverzekeraar, maar veel mensen zijn zich daar niet bewust van en wachten soms langer op een operatie dan nodig is.

Langer reizen

„De patiënt moet weten dat hij een keus heeft”, zei Raaijmakers. Het kan wel zijn dat mensen dan wat langer moeten reizen voor een andere kliniek. Maar als ze dat ervoor over hebben, kunnen ze bijvoorbeeld sneller geopereerd worden.

Vanuit de ziekenhuizen zelf wordt deze optie niet standaard aangegeven, omdat ze de zorg graag bij zichzelf houden. De samenwerking tussen de zorgaanbieders verloopt volgens haar „met wisselend succes”. Wat haar betreft moet daar meer op worden ingezet.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee