Rolstoeltennisser Schröder wint enkelspel op Australian Open

Schröder met de trofee. © EPA

Sam Schröder (22) heeft het enkelspel op de Australian Open gewonnen. De rolstoeltennisser uit Geleen, de nummer twee van de plaatsingslijst, versloeg in Melbourne de als eerste geplaatste Australiër Dylan Alcott: 7-5, 6-0.

redactie

Samen met dubbelpartner Niels Vink had Schröder een dag eerder al de finale in het dubbelspel gespeeld. Die ging verloren, maar tegen thuisfavoriet Alcott was de Limburger oppermachtig. Het betekende de tweede zege op een major, na de US Open in 2020.

De wedstrijd werd gespeeld in een goedgevulde Rod Laver Arena, voorafgaand aan de halve finales van het vrouwentoernooi. De 31-jarige Alcott, een fenomeen in eigen land, besloot eind vorig jaar dat hij op de Australian Open afscheid wilde nemen van de sport. Hij won in 2021 alle grandslamtoernooien en goud op de Paralympische Spelen.

Alcott was als paralympisch sporter eerst succesvol in het rolstoelbasketbal. Op 17-jarige leeftijd veroverde hij met de Australische ploeg goud op de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Vier jaar later in Londen pakte Alcott met Australië zilver. Daarna won hij in 2016 en 2021 goud als tennisser.

Er was nog meer succes voor Nederland in Australië. Diede de Groot won voor de vierde keer de Australian Open. Ze was in de finale veel te sterk voor haar landgenote en dubbelpartner Aniek van Koot: 6-1 6-1. De partij duurde slechts 1 uur en 3 minuten.

De 25-jarige Groot domineert het rolstoeltennis al sinds 2018. Vorig jaar verzekerde ze zich van de zogenoemde golden grand slam, oftewel winst van alle grandslamtoernooien en olympisch goud in hetzelfde jaar. De Groot was de eerste tennisster die erin slaagde een golden grand slam te pakken sinds Steffi Graf in 1988. De titel in Melbourne betekende al haar dertiende grandslamtitel. Op de grand slams is De Groot sinds Roland Garros 2020 onverslaanbaar.

Een dag eerder won De Groot samen met Van Koot ook al het dubbelspel. Voor de 31-jarige Van Koot betekende het al haar twintigste grandslamtitel in het dubbelspel. Ook in die discipline staat De Groot op dertien grandslamtitels.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws