Toezichthouder let nu ook scherp op woningmarkt

Den Haag -

Marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) let in 2022 ook op de woningmarkt. De consumentenbeschermer gaat er scherper op toezien of makelaars en huurbemiddelaars zich wel aan de regels houden.

ANP

Ook gaat de toezichthouder kijken naar de grondmarkt voor woningbouw. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar waarom er niet gebouwd wordt op grond waarop wel gebouwd mág worden.

De ACM houdt naast de nieuwe aandachtspunten ook de energietransitie en de digitale economie in de gaten. Die twee punten stonden ook de afgelopen twee jaar op de agenda. Aan de energietransitie heeft de toezichthouder wel het aandachtspunt duurzaamheid toegevoegd.

Lees ook: ACM: vakantiebedrijven nog vaak in de fout met verborgen kosten

De afgelopen jaren kregen energiebedrijven van de ACM meer ruimte om te investeren in de overgang naar schone energie. De waakhond wil nu ook controleren of die ruimte wordt gebruikt. Ook misleidende duurzaamheidsclaims en experimenten met waterstof worden in de gaten gehouden en de toezichthouder gaat ook zijn eigen handelen bij faillissementen van energiebedrijven evalueren.

Op het gebied van de digitale economie gaat de ACM verder met het aanpakken van zaken als oneerlijke reviews en neplikes. Ook als bedrijven oneerlijke voorwaarden stellen, spreekt de ACM ze daarop aan. Verder beslist de ACM dit jaar of en onder welke voorwaarden partijen met vaste telecomnetwerken andere telecomaanbieders zonder zo’n eigen netwerk toegang moeten verlenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws